"Jag heter Ulla Tengstrand och bor i Växjö. Varje vecka undervisar jag några elever i piano, tvärflöjt och blockflöjt. Jag tycker om att skriva, att fotografera fåglar, fjärilar och natur och jag ser gärna en bra deckare eller film på TV eller bio." Foto: Oskar Tinggren
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Läsarskribent Ulla Tengstrand: "Dyrt att misslyckas"


FOTOMINNEN. Jag tycker om att fotografera. För några år sedan köpte jag en kamera för att med kameran i hand få en anledning att ge mig ut och röra på mig. Jag hade inte kunnat drömma om att det skulle bli så många bilder som det blivit. De flesta är från den del av året när det är hyggligt fotoväder.

En del bilder har blivit bra fast ganska många har inte blivit så bra. Men med den moderna digitaltekniken behöver det ju inte bekymra mig. Det var annorlunda när jag fotograferade med min ungdoms lådkamera. Då blev jag ledsen när jag fått mina bilder framkallade och jag såg att de var dåliga. Och det var dyrt att misslyckas. Nu försöker jag lära av mina misstag och hoppas alltid att jag får en ny chans till en bra bild. Jag har träffat många trevliga människor under mina kamerarundor. Många frågar vad jag fotograferar och ibland får jag också goda råd. Det är bra för precis som de flesta andra som gillar fotografering så är jag självlärd. Barn och barnbarn har lärt mig att hantera datorn men min kamera får jag klara av själv.

Jag tar många bilder under ett år och när året är slut väljer jag en naturbild från varje månad till en liten kavalkad över året som gått. Jag blir alltid förvånad över att jag glömt så mycket. Inte kommer jag ihåg att vintergäcken blommade redan i februari eller att bofinken sjöng från sin gren i mars. Eftersom jag inte har avancerade fotoprogram måste jag hoppas att ett bra motiv skall dyka upp. Och det är inte så ofta men det är härligt när det händer. Det låter kanske konstigt men då kan det gälla sekunder om jag skall få en bra bild. Och jag är inte alltid beredd. Jag skulle kunna skriva långa sidor om alla motiv jag gått miste om, när jag varit för långsam eller om kameran helt enkelt legat hemma. Men några gånger har jag haft tur. Och det är de bilderna jag helst vill komma ihåg.

I en melodi från en musikal sjunger man om att man ska minnas den ljuva september. I år var september ljuv och med hjälp av mina bilder ska jag minnas det nu när dagen är kall.

ULLA TENGSTRAND

Nypon en frostig dag. Foto: Ulla Tengstrand
Nypon en frostig dag. Foto: Ulla Tengstrand

Publicerad: 05. januari 2017 14:00
¨
Läs också:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Växjö

Startsidan just nu