"Välkommen till trollskogen" är namnet på den nya utställning på Konsthallen i Växjö som pågår från den 6 juni till och med den 25 augusti. Foto: Pressbild

Konsthallen firar nationaldagen med utställning om svenskhet

VÄXJÖ.

Konsthallen i Växjö firar nationaldagen den 6 juni till öppningen av sommarens stora utställning "Välkommen till trollskogen". – Den gör upp med den romantiska föreställningen om svenskhet, säger Filipa de Vos, konsthallschef.

Av
Hans Nilsson

Torsdagen den 6 juni har Växjö konsthall vernissage från 18 till 20 för den nya utställningen "Välkommen till trollskogen" som pågår till den 25 augusti.

Den har redan visats på Rolfsgatan i Malmö, även då skedde det med öppning på nationaldagen. Det är det Malmöbaserade konstkollektivet Curatingpublicspace som ligger bakom utställningen.

Kollektivet består av en löst sammansatt grupp av dansare, filmare, konstnärer, snickare och musiker.

– Flera i konstkollektivet har egna erfarenheter av hur det är att vara invandrare i Sverige och utställningen tar avstamp i frågor om svenskhet och invandring. Det är frågor som är aktuella och vi på konsthallen försöker vara med i debatten och ta upp det som händer här och nu, förklarar Filipa de Vos.

I "Välkommen till trollskogen" använder man sig av ljud, film, performance, poesi och installationer.

Den 6 juni kommer DJ Besh One från Malmö vara på plats i konsthallen. Han har varit med och skapat ljuden till utställningen. Benedikte Esperi kommer utföra Performance No Body, hon medverkar i en videofilm i utställningen.

"Välkommen till trollskogen" är skapad utifrån en fiktiv John Bauersk urskog. Men här handlar det mer om en provokation mot den romantiska bilden av en ny säker hemvist i ett utlovat idealsamhälle. Trollskogen är en plats för fantasi och insikt och verkligheten hittar man utan att vända på stenarna.

Trollen är inga sagoväsen, de här trollen sitter i samhällets makt- och trygghetsfunktioner. I den här trollskogen vandrar man genom ett landskap av drömmar, villfarelser och besvikelser och utan identitet, utan namn.

Publicerad 07 June 2019 09:51