"Try Swedish" är namnet på den utställning som har vernissage på Utvandrarnas hus på nationaldagen den 6 juni och som vill ge en mer komplx bild av svenskhet. Här i form av ett verk av Peter Johansson. Foto: Pressbild

Try Swedish - ett annat sätt att se på Sverige

VÄXJÖ.

Är Sverige ett land i kris och kollaps eller ett humanistiskt land med framgångsrika företag? Kulturparken Småland har anlitat ett antal konstnätrer i utställningen "Try Swedish" på Utvandrarnas hus för att ge en mer komplex bild av Sverige, med vernissage på nationaldagen den 6 juni.

Av
Hans Nilsson

Sverige är kanske mer polariserat än någonsin i den politiska debatten kring identitet, kön, invandring och integration.

Det är helt olika och stereotypiska bilder av Sverige som tecknas och som används som politiska slagträn eller för att marknadsföra landet för turister.

Sverige beskrivs å ena idan som ett land med politiska konflikter, förortskravaller, gängvåldtäkter och för många invandrare, å andra sidan som ett progressivt land med humanistiska värden, med stark jämställdhet och framgångsrika företag.

Konstnärerna Sara Granér, Åsa Maria Bengtsson och Peter Johansson och konstkollektivet Art Mobile har bjudits in till utställningen "Try swedish" i Utvandrarnas hus i Växjö för att ge sin bild av Sverige idag och lyfta blicken bortom propaganda, politik, och falska nyheter.

– Startskottet för den här utställningen var att jag blev fascinerad av att beroende på vem jag pratade med så fick jag helt olika och väldigt motstridiga bilder av tillståndet i Sverige nu, förklarar Nicolas Hansson, ansvarig för en publika avdelningen på Kulturparken Småland.

– Utvandrarnas hus är rätt forum för en utställning i det här ämnet med tanke på det fokus som finns där på migrationsfrågor med den svenska emigrationen till Amerika och imigrationen till Sverige.

Sara Granér är en underfundig serietecknare med ett naivistiskt anslag. Peter Johanssons har arbetat i 25 år med att vända ut och in på svenskheten på ett komiskt sätt, med nya hybrider av folkdräkter och skivade dalahästar som falukorvar. Även hos Åsa Maria Bengtsson och konstkollektivet Art Mobile är humorn med i skapandet.

– Den här utställningen görs med glimten i ögat, konstnärerna leker med svenskheten. Humor är viktigt i det här fallet och det kan vara intressant att leka med svenskheten med alla tyska, danska och amerikanska turister som besöker Utvandrarnas hus på sommaren, säger Nicolas Hansson.

"Try Swedish" pågår från den 6 juni till den 1 september och de deltagande konstnärerna är med vid vernissagen på nationaldagen.

Publicerad 07 June 2019 09:50