Den 13-14 september är det dags för MAT2019 i Växjö. Runt 50 000 besökare och över 100 producenter och hantverkare av mat kommer finnas på plats.

Den 13-14 september är det dags för MAT2019 i Växjö. Runt 50 000 besökare och över 100 producenter och hantverkare av mat kommer finnas på plats. "Det här har blivit en folkrörelse, det är ett landsbygdsevenemang i staden för landsbygdsproducenter", säger Calle Sand, projektledare. Foto: Mats Runesson

MAT2019: "Norra Europas största matevenemang"

VÄXJÖ.

Den 13-14 september är det dags för MAT2019 - årets stora matevenemang i Växjö. Runt 50 000 besökare och över 100 producenter och hantverkare av mat kommer finnas på plats. – Det här är norra Europas största matevenemang, säger Calle Sand, projektledare.

Av
Hans Nilsson

Det är nionde året i rad som evenemanget MAT ordnas i Växjö. I år är intresset större än något tidigare år att medverka och det digra programmet kommer att märkas i olika sammanhang.

Bland annat kommer Växjö City se till att det är eko-rekomeny på flera restauranger till exempel.

MAT2019 består av tre delar. Det är matmarknaden i tältet på 2 400 kvadratmeter på Stortorget. Där finns det massor av råvaror och delikatesser och det är gratis inträde.

De två andra delarna är det som sker utomhus i Konserthusparken med matsvinnskök och inomhus i Konserthuset där det hålls seminarier. I Konserthusparken kommer det att lagas mat från klockan 11.00 i SM i utomhusmatlagning.

Kocken och konditorn Marie Skogström som vann i Dessertmästarna 2013, ska sitta i juryn för riksfinalen i Året Ekokock och laga mat i matsvinnsköket i Konserthusparken.

Flera kända personer deltar i seminarieprogrammet i Konserthuset, som exempelvis Paul Svensson, Hanna Olvenmark, grundare av Portionen under tian, och Mats-Eric Nilsson, som skrivit boken Hemlige kocken.

– Det här har blivit en folkrörelse som lockar besökare från hela Sverige, det handlar om landsbygd och matförsörjning. Det är ett landsbygdsevenemang i staden för landsbygdsproducenter, säger Calle Sand, projektledaren som drog igång evenemanget 2011.

MAT2019 anses vara det största matevenemanget i landet för småskalig och närproducerad mat.

– Tveklöst är det här det största matevenemanget i Sverige, det är det största matevenemanget i norra Europa vad jag vet. Det är populärt mycket tack vare att det fyller glappet mellan producenter och konsumenter, förklarar Calle Sand.

– Det är Sveriges mest välutbildade matköpare som besöker evenemanget, de är intresserade av frågor som rör exempelvis miljö och biologisk mångfald.

Budgeten för MAT2019 ligger på 2, 2 miljoner kronor och där har det legat de senaste åren.

MAT2019 smygstartar den 12 september med servering på PM & Vänner. I Kulturparken Småland blir det Pecha Kucha-night med tema Mat på Utvandrarnas Hus och Folkets Bio har filmvisning som knyter an till mat, med den matglada filmen "Babettes gästabud".

Matmarknaden på Stortorget drar igång fredagen den 13 september klockan 11.00 och har öppet till 18.00. På lördagen är det klockan 10 till 16 som gäller. Vid 12.30 inviger borgmästare Bo Frank MAT2019.

Arrangörer av MAT2019 är Växjö kommun, Region Kronoberg, Länsstyrelsen, Destination Småland, Ica Maxi.

Programmet för MAT2019 den 13-14 september

Matmarknaden i MAT2019 på Stortorget öppnar fredagen den 13 september klockan 11 och har öppet till 18 och på lördagen är det klockan 10–16 som gäller.

11.00–18.00 Flera aktiviteter, utställare och samtal med konferencier på Stortorget.

Konserthusparken - 11.00 SM i utomhusmatlagning.. Prisutdelning kl 16.00

12.30 Borgmästare Bo Frank inviger MAT2019.

11.00–18.00 Matsvinnköket håller öppet. Butikerna i Växjö är kommer att donera svinnvaror med skönhetsfel och liknande. Av detta kommer det att tillagas enklare rätter och smakprover.

11.00–18.00 Flera aktiviteter, utställare och samtal med konferencier.

I Växjö Konserthus från 08.00–16.00 Svenska kockars förening har temadag med fokus på hur man säkerställer branschens kompetensförsörjning.

09.00–16.30 Seminarier, workshops och mässa.

13.00 Food Hackathon startar. Presentation av case, lag och jury.

PM & Vänners Innergård -15.00–22.00 Skördefest med lokala producenter som samarbetar med kockar från PM & Vänner.

19.00 Smålands och Ölands gastronomiska akademi delar ut priser och diplom för enastående insatser inom småländsk och öländsk gastronomi.

Bönan & Mustaschen -Clara från helsingborgsrosteriet Koppi berättar om kaffe.

Kulturparken Småland -14.00–16.30 Svunna dagars mathantverk i Högloftsstugans kök i Museiparken. Håkan Nordmark från Kulturparken Småland lagar, bjuder och berättar om allt från lyx till den gråaste vardagsmat och kafferostning.

Lördag 14 september Stortorget -10.00–16.00 Matmarknad med cirka 100 matproducenter. .

14.30 Prisutdelning SM i Ostkaka framför Residensets trappa.

Konserthusparken - 10.00–16.00 Matsvinnköket håller öppet. Butikerna i Växjö är kommer att donera svinnvaror. Av detta kommer det att tillagas enklare rätter och smakprover.

10.00–16.00 Flera aktiviteter, utställare och samtal med konferencier.

11.00–12.00 Marie Skogström är gästkock i Matsvinnköket.

Växjö Konserthus - 10.00–16.00 Seminarier, workshops och mässa.

10.30–14.30 Riksfinalen i Årets ekokock. Sex kockar från några av Sveriges absolut främsta restauranger med högt hållbarhetstänk, ska under tre timmar skapa storverk i köken i Växjö Konserthus foajé! Prisutdelning kl 15.30.

15.00 Prisutdelning för Food Hackathon i Växjö Konserthus foajé.

PM & Vänners Innergård - 17.00–19.00 Öl- och ostprovning med Robert Andersson och Joels Ost. Provning av fyra lokala ölsorter och fyra ostar.

Villa & Trädgård de Luxe - 15.00–20.00 Dryck de luxe. Kafé de luxe och Trädgården bjuder in alla sina favoritproducenter till en heldag i trädgården på Sandgärdsgatan. Nytt för i år är att det arrangeras flera workshops om dryck samt olika dryckesprovningar i Villan.

Bönan & Mustaschen- 10.00–18.00 Kaffekalas med kafferostare Per Nordby. Det kommer även att hållas två kaffeprovningar under dagen.

Östrabo Ekobacke - 12.00–16.00 Skördefest. Macken fyller 15 år. Servering av ekologisk mat och fika.

.

Publicerad 11 September 2019 00:00