Fria kontantuttag kan komma att slopas i framtiden.

Fria kontantuttag kan komma att slopas i framtiden. Foto: Adobe Stock

Gratis kontantuttag kan bli ett minne blott

Bankomats vd: "Har vi kostnader måste en avgift tas ut"

SVERIGE.

Att plocka ut pengar ur en bankomat är för många en självklarhet. Nu kan de kostnadsfria uttagen slopas. Bankomat AB vill att staten tar över ansvaret, men regeringen vägrar.

Av
Andreas Holm

– Det finns ett samhällsintresse för att ha den här infrastrukturen kvar men den kostar pengar. Har vi kostnader måste en avgift kunna tas ut och sedan får kunden själv välja om man vill betala med kort, kontanter eller swish, säger Bankomats vd Nina Wenning till Svenska Dagbladet.

Bankomat, som ägs av Sveriges storbanker, har idag över 1 700 uttagsautomater i landet och enligt Nina Wenning används de inte längre på ett sätt som önskat, även fast färska siffror visar att svenskarna väljer att ta ut mer pengar i uttagsautomaterna.

Därför har nu staten fått en förfrågan att ta över. Enligt Svenska Dagbladet ska det dock inte finnas något intresse från regeringens sida. Därför kan Bankomat komma att införa en avgift från och med årsskiftet.

– Frågan är hur vi ska agera när det inte finns kommersiell bärighet i verksamheten. Vi har flaggat för att vi tror att det är det som blir konsekvensen, säger Nina Wenning till tidningen.

Publicerad 26 May 2019 00:00