Bilden är en genrebild.

Bilden är en genrebild. Foto. Adobe Stock

Strömma badstränder blev till dödsfälla: "Viktigt att inte drabbas av panik"

30-årig man drunknad vid camping

SYDSVERIGE. Totalt fem personer har i helgen mist livet vid svenska badstränder, bland dem en 30-årig man i Ystad och en 80-årig kvinna i Växjö. "Det är jätteviktigt att inte drabbas av panik om man dras ut i en ström", säger Claes Jeppsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i sydost.

Det var under lördagen som räddningstjänsten i sydost larmades om en pågående drunkning vid en camping i Ystad. Personer på stranden hade sett hur en man i 30-årsåldern drogs med ut i en ström och trots försök att hjälpa honom försvann han i vågorna.

– De hade kastat ut en hansa-ring som han tyvärr inte lyckades få tag i. Vi var på plats snabbt och fick även hjälp av helikopter och dras ytlivräddare som lyckades få upp mannen. Upplivningsförsök inleddes och han fördes till sjukhus, berättar Claes Jeppsson.

Tyvärr gick mannens liv inte att rädda.

Enligt uppgift ska mannen hittats vid campingen vid Jaktpaviljongen i Ystad på tre meters djup. Teorin är att han dragits ut med en undervattensström.

– Det är väldigt strömt i området vid frånlandsvind. Jag har själv råkat ut för det, berättar Claes Jeppsson vars generella råd är att inte drabbas av panik.

– Det är lätt att säga när man själv inte är mitt uppe i det, men en havsström upphör efter ett par hundra meter. Om man tar det lugnt och låter sig dras med i den kan man sedan lugnt simma runt den och tillbaka in till stranden, säger han.

För att slippa hamna i en sådan situation råder Claes Jeppsson dock alla att vara uppmärksamma på risker som finns vid olika badplatser.

– Det finns alltid skyltar som varnar för exempelvis strömmar. Se till att läsa dem. Ha heller inte en övertro på din förmåga och se till att hålla dina simkunskaper uppdaterade. Det är inte som att cykla. Bara för att man en gång kunnat simma betyder det inte att man kan det efter flera år utan träning, säger han.

Utöver det ska man enligt räddningsledaren alltid simma längs med en strand och i den mån det går aldrig bada ensam.

– Säg alltid till någon om du ska ge dig ut och simma och håll koll på varandra. När det kommer till barn är det fullt fokus som gäller.

Förutom olyckan i Ystad rapporterades i helgen även drunkningstillbud från Växjö där en 80-årig kvinna drunknade vid en badsjö och i Ronneby skadades en tvåårig flicka svårt då hon föll i en pool.

Ytterligare tre andra drunkningstillbud med dödlig utgång har rapporterats från andra delar av Sverige under helgen.

Publicerad 29 July 2019 13:43