Gert-Inge Bertinsson misstänks ha blivit mördad.

Gert-Inge Bertinsson misstänks ha blivit mördad. Foto: Mostphotos.com/Polisen

Gert-Inge, 70, hittades mördad – nu utreder polisen nytt försvinnande

Stulen bil siktad 126 mil norrut

MARKARYD/VÄSTERBOTTEN. Två ukrainska män är efterlysta för mordet på pensionären Bert-Inge Bertinsson i Markaryd. Männen misstänks ha stulit hans bil och spåren leder 128 mil norrut till Västerbotten. Där utreder polisen nu ytterligare ett mystiskt försvinnande.

Lördagen den 10 augusti hittades 70-årige Gert-Inge Bertinsson mördad i skogen utanför Markaryd. Då hade han varit försvunnen i tio dagar.

Polisen har efterlyst två ukrainska medborgare i 50-årsåldern. Männen misstänks ha bragt Gert-Inge om livet och även stulit mordoffrets guldfärgade Volvo XC 90 som troligen försetts med ett par stulna registreringsskyltar.

Enligt polisen har förövarna kommit över mordoffrets kontokort och försökt att ta ut pengar i Stockholmsområdet.

Nu kommer nya uppgifter från vittnen som sett den aktuella bilen i Adak i Malå kommun, som ligger 126 mil norr om Markaryd.

– Det är konstaterat att den bil som stals i samband med mordet är samma bil som synts i trakterna av Adak i Malå i början av augusti, säger Johann Kristiansson, vid polisen i Skellefteå, till tidningen Norran.

Brevbäraren Morgan Hellstenn fick syn på den efterlysta Volvon och följde efter den.

– De krypkörde i snigelfart. Jag fick känslan av att de spanade. Jag låg väl bara en halvmeter efter. Det var två män i bilen, jag uppfattade dem som medelålders. Till slut tröttnade de på att jag följde efter och rivstartade, berättar han för Expressen/Kvällsposten.

Dagen efter att vittnen sett bilen fick polisen in en anmälan om ytterligare en försvunnen pensionär. Det rör sig om en 80-årig man som senast sågs i Rentjärn, knappt fyra mil söder om Adak där den stulna Volvon siktats.

Det är ännu oklart om samma män som misstänks för mordet på Gert-Ingen Bertinsson också ligger bakom 80-åringens försvinnande. Polisen utreder dock händelsen som ett misstänkt människorov och letar efter mannen.

– Vi har inga misstänkta i nuläget och inget annat än indicier att gå på. Det finns heller inget som tyder på att han faktiskt utsatts för människorov, säger Malin Axroth, kommunikatör vid polisen i region nord till SVT Nyheter Västerbotten.

Publicerad 20 August 2019 00:00