En lägenhet är en dröm för många ungdomar. Tyvärr går många på bluffar i jakten på en bostad.

En lägenhet är en dröm för många ungdomar. Tyvärr går många på bluffar i jakten på en bostad. Arkivfoto: MOSTPHOTOS

Så slår bedragarna till mot unga lägenhetsspekulanter

Kräver hyra i förskott – har ingen lägenhet

SKÅNE.

När högskolorna och universiteten startar jobbar bedragarna för högtryck. De låtsas att de har lägenheter att hyra och kräver tusentals kronor i förskott. Först när de ska flytta in brukar ungdomarna inse att de blivit blåsta.

Robert Loeffel som är pressinformatör vid polisen i region syd går i väntans tider. Han förväntar sig de traditionsenliga bedrägerianmälningarna från studenter som trott att de fixat boende, men i själva verket bara gett bort tusentals kronor till bedragare.

– Det händer i stort sett varje år, det är många som desperata för att få ett boende och det finns nästan inget att få tag i i studentstäderna, säger Robert Loeffel.

De flesta anmälningarna kommer från sista veckan i augusti till de första veckorna i september. Polisen poängterar att man aldrig ska betala någon förskottshyra innan man fått tillgång till lägenheterna. Om man ger bort tusentals kronor är risken stor att man varken ser dem eller någon lägenhet.

Tidningen Hem och Hyra har gjort en granskning av hur bedragarna jobbar och ger flera exempel på vad bostadssökande kan drabbas av. De har pratat med en spekulant som träffade en uthyrare i en lägenhet. Denne visade lägenheten och berättade att han behövde ha en förskottshyra på 5 000 kronor för att inte släppa den till nästa person som var intresserad.

– Att inte ha någonstans att bo är tufft. Tak över huvudet är det enda man tänker på då, förklarar hen för tidningen. Hen fixade över 5 000 och uthyraren skulle fixa nyckelkopior.

– Då hade han stängt av sin telefon och blockerat mig på Facebook. Jag hade blivit lurad på både pengar och bostad. Jag mådde jättedåligt över det här, berättar hen till Hem och Hyra.

Ofta finns det varningsklockor, fel i annonsen som gör att man ska dra öronen till sig. Som den student som begärde 600 euro i förskott av en utländsk student. Enligt annonsen låg lägenheten vid tunnelbanan i Lund.

Publicerad 27 August 2019 20:15