Hyresökningen under 2019 innebär nu att en lägenhet med tre rum och kök i snitt kostar 7 147 kronor per månad.

Hyresökningen under 2019 innebär nu att en lägenhet med tre rum och kök i snitt kostar 7 147 kronor per månad. Foto: Pixabay

Hyrorna ökar i rekordfart

Hyresgästföreningen: "Mycket knappa möjligheter för folk att få en bostad till rimlig kostnad"

Bostad. Hyrorna för landets hyresrätter fortsätter att öka, nu i rekordfart. 2019 summerades med den högsta hyreshöjningen på sex år och Hyresgästföreningen efterfrågar nu åtgärder för att människor ska ha råd att bo.

Av
Andreas Lindegen

Hyrorna i Sverige blir allt högre. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån som Hyresgästföreningen sammanställt. 2019 summeras med en hyresförändring på 1,9 procent i genomsnitt, vilket är den högsta hyreshöjningen sedan 2013 då hyresförändringen i genomsnitt var 2,2 procent. Hyresökningen under 2019 innebär nu att en lägenhet med tre rum och kök i snitt kostar 7 147 kronor per år.

Men det är genomsnittet. Landets allra dyraste hyror finns inte helt oväntat i Stockholmsregionen som innehar de fem första platserna i listan över landets dyraste hyresrättshyror. Täby kommun toppar listan med en medianhyra på 127 kronor per kvadratmeter och månad. Det ger en hyra på nästan 9 000 kronor för en trerummare.

– Täby, Nacka och Vaxholm saknar egna kommunala bostadsbolag. Stockholm har tyvärr sålt ut mer än vad allmännyttan byggt under 2000-talet, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Tydligt i statistiken är att det är stor skillnad i hyra beroende på var man bor i landet. I Norsjö kommun i Västerbotten kostar en trerummare i genomsnitt strax över 4 300 kronor, precis som i Nybro kommun i Kalmar län.

– Hyror förhandlas lokalt och påverkas av lokala förutsättningar såsom ändrade avgifter för vatten och avlopp. Förra året hade vi vissa bostadsföretag som inte höjde hyrorna alls och vissa kommuner som höjde med över 3,5 procent, säger Elmgren.

Billigare lär det inte heller bli i framtiden. Statistik från SCB över hyran per kvadratmeter för nybyggda lägenheter ökar även den i riket som helhet. Under 2018 var kostnaden i snitt 1 780 kr/kvm och år, en ökning med 2,2 procent jämfört med 2017. Enligt Hyresgästföreningen innebär höjningen att man idag måste vara beredd på att lägga 54 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnaden, något man anser som allvarligt.

– Det är verkligen en skräcksiffra, som redan nu slår i taket för vad människor kan betala. Och ändå ökar hyrorna. Dessutom har tre av fem kommuner med högsta hyrorna i landet gjort sig av med sin allmännytta. Det finns därmed mycket knappa möjligheter för folk att få en bostad till rimlig kostnad, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen ställer sig kritisk till Januariavtalets uppgörelse om att införa marknadshyror och efterfrågar åtgärder.

– Hyrorna i nyproducerade lägenheter är nu de högsta vi någonsin haft. Vi har nått en gräns där det inte är långsiktigt hållbara hyror i det som byggs nytt. Effekterna blir ökad trångboddhet, ökade pendlingsavstånd som i förlängningen påverkar både tillväxt och arbetsmarknad. Investeringsstödet är ett viktigt verktyg och det är bra att regeringen fört tillbaka det, men det krävs fler åtgärder och en rejäl debatt om hur vi vänder den här utvecklingen för att människor ska ha råd att bo i framtiden, säger Elmgren.

Publicerad 19 October 2019 07:00