För många hundar är nyårshelgen en plåga.

För många hundar är nyårshelgen en plåga. Foto: Adobestock

Efterlyser boenden över nyår för rädda hundar

SVERIGE.

För många hundar och hundägare är nyårsfirandet en riktig mardröm. Ljuden från smällare och fyrverkerier kan vara en stor plåga och därför efterlyser nu Svenska Kennelklubben trygga boenden över hela landet inför nyårshelgen.

Av
Sarah Bernshed

Att försöka hitta en lugn plats att fira på istället för att vara kvar hemma är inte alltid så lätt.

– Hotell i närheten av flygplatser, där det råder förbud mot fyrverkeripjäser, blir snabbt fullbokade. Många människor vill göra något för att slippa dessa hemskheter på nyårsafton och få fira i lugn och ro, därför uppmanar vi även i år personer att tipsa om lugna boenden där även hundar är välkomna, säger Hans Rosenberg, presskontakt på Svenska Kennelklubben.

Många hundar mår väldigt dåligt under tiden för nyårsfirandet, enligt Hans Rosenberg.

Hundar blir uppstressade, man ser verkligen hur de kryper undan och kanske inte vill äta.

– Hundar blir uppstressade, man ser verkligen hur de kryper undan och kanske inte vill äta. Ljuden är så mycket högre för hundar, det blir en skrämmande situation för dem. Även hundägaren påverkas, man kan ju inte förklara för sin hund vad det är som händer, säger Hans Rosenberg som menar att begränsningar kring fyrverkerier vore bra av flera anledningar.

– Det finns många negativa aspekter av fyrverkerier för människor, djur, miljön och samhället i stort.

Svenska Kennelklubben har på sin hemsida www.skk.se en länk till ett formulär där tips om boenden där det inte förekommer fyrverkerier och där hundägare kan vistas över nyår kan skrivas in. Dessa tips kommer sedan att finnas samlade på sajten.

– Det är dock inte så att vi på Svenska Kennelklubben rekommenderar några boenden. Vi vill bara erbjuda hundägare möjligheten att enklare finna tips på möjliga platser att vistas på över nyår.

Publicerad 07 November 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!