Niclas Björstad på Nexus har runt 1000 brädspel till försäljning och 100 brädspel av olika kategorier som man får låna på plats för att spela. Det är barnspel, spel för nybörjare och mer avancerade spel som kan ta flera timmar, berättar han.

Niclas Björstad på Nexus har runt 1000 brädspel till försäljning och 100 brädspel av olika kategorier som man får låna på plats för att spela. Det är barnspel, spel för nybörjare och mer avancerade spel som kan ta flera timmar, berättar han. Foto: Hans Nilsson

Växjö har fått ett nytt brädspelscafé: "Det här ska vara en mötesplats för alla"

VÄXJÖ.

Niclas Björstad har äntligen förverkligat sin dröm. Förra helgen öppnade han Nexus - en ny spelbutik med brädspelscafé på Bäckgatan 6 i Växjö.– Jag vill skapa en mötesplats för alla där man kan ta en fika, spela brädspel och få nya vänner, säger Niclas Björstad

Av
Hans Nilsson

När Lokaltidningen träffade 45-årige Niclas Björstad nyligen för en intervju i hans nyöppnade spelbutik med brädspelscafé, Nexus, var han väldigt trött men samtidigt glad och lättad.

Det här var precis efter julskyltningshelgen då han hade haft öppning av Nexus.

– Jag har visualiserat den här drömmen i flera år, planerat den i ett år minst och jobbat så hårt för att få det klart, jag har knappt sovit någonting de senaste dygnen, berättar Niclas Björstad.

– Öppningen gick fantastiskt, det kom fruktansvärt mycket folk. På hela helgen var det säkert 400-500 personer här.

Efter att ha drivit spelbutiken Legend i fem år på Norra Järnvägsgatan i Växjö har Niclas Björstad flyttat till Bäckgatan 6. Med sig från Legend har han sin ende anställde, Daniel Thaung.

En ny spelbutik med brädspelscafé har sett dagens ljus på Bäckgatan 6 i Växjö. Det är Niclas Björstad, som haft Legend i flera år på Norra Järnvägsgatan, som nu satsar stort på ett förverkliga sin dröm med Nexus.

En ny spelbutik med brädspelscafé har sett dagens ljus på Bäckgatan 6 i Växjö. Det är Niclas Björstad, som haft Legend i flera år på Norra Järnvägsgatan, som nu satsar stort på ett förverkliga sin dröm med Nexus. "Jag har visualiserat den här drömmen i flera år", berättar Niclas Björstad. Foto: Hans Nilsson

Han har investerat 300 000 kronor i att bygga om en lokal som tidigare varit en del av Åhléns varuhus. Lokalens inredning är dessutom specialdesignad. Hyran är väldigt låg för att vara i centrum.

– Just nu är det mycket jag över den här lokalen, grunden är byggd. Men jag vill egentligen att det ska stökas till lite och göras nördigt, berättar Niclas Björstad.

Han går från en butiksyta på 66 kvadratmeter i spelbutiken Legend till 110 kvadratmeter butiksyta på Nexus, som den nya spelbutiken med brädspelcafé heter. Ordet Nexus är för övrigt hämtat från science fictionfilmen "Blade Runner".

Efter att ha drivit spelbutiken Legend i fem år på Norra Järnvägsgatan i Växjö har Niclas Björstad flyttat till Bäckgatan 6. Med sig från Legend har han sin ende anställde, Daniel Thaung.

Efter att ha drivit spelbutiken Legend i fem år på Norra Järnvägsgatan i Växjö har Niclas Björstad flyttat till Bäckgatan 6. Med sig från Legend har han sin ende anställde, Daniel Thaung. Foto: Hans Nilsson

Nexus har runt 1000 brädspel till försäljning i butiken och 100 brädspel av olika kategorier som man får låna på plats för att spela.

– Det är barnspel, spel för nybörjare och mer avancerade spel som kan ta flera timmar. Men Nexus är inte bara för brädspel.

– Internet är en svår konkurrent, och man måste hitta nya vägar. Det här ska vara en mötesplats för alla där man kan få upplevelser och service och ta en fika och lära känna varandra och hitta nya vänner, förklarar Niclas Björstad.

"Internet är en svår konkurrent, och man måste hitta nya vägar. Det här ska vara en mötesplats för alla där man kan få upplevelser och service och ta en fika och hitta nya vänner", förklarar Niclas Björstad, ägare av den nya spelbutiken med brädspelcafé, Nexus. Foto: Hans Nilsson

Det märkliga är att Växjö nu, i och med att Nexus har öppnat, har två brädspelscaféer. Dessutom ligger de bara ett stenkast ifrån varandra.

I oktober öppnade nämligen Zettans Glutenfria Bistro mitt emot bygget av det nya stations- och kommunhuset, där är det brädspelscafé också. Frågan är om marknaden i Växjö klarar av två brädspelscaféer.

– Ja, det kommer fungera. Vi har lite olika inriktning. Zettans Bistro har fokus på glutenfri mat och hundcafé. Det är en jättebra idé. Mitt fokus är på brädspelen med möjlighet att sitta och fika, spela brädspel och att träffa människor, säger Niclas Björstad.

Publicerad 09 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!