Labbtester och intervjuer visar att färskpressad spenatjuice är en av två smittkällor.

Labbtester och intervjuer visar att färskpressad spenatjuice är en av två smittkällor. Foto: Folkhälsomyndigheten

Hundratals magsjuka av grönsaksjuice

Spårning pågår fortfarande

SVERIGE. Sedan i höstas har hundratals personer i Sverige blivit magsjuka av parasiten Cryptosporidium. Labbtester och intervjuer visar att färskpressad spenatjuice är en av två smittkällor. Det rapporterar Ekot.

– I vanliga fall ser vi omkring 20-70 fall per månad. Nu är vi uppe i 400 fall som smittats under oktober, november och hittills i december, så det är en ökning, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Cryptosporidium orsakar bland annat svåra magsmärtor och vattniga diarréer. År 2010 insjuknade närmare 27 000 människor i Östersund sedan de fått i sig smittat dricksvatten.

Den här gången har delar av utbrottet kunnat spåras till en färskpressad dryck med spenat. Produkten som burit på smittan finns inte längre att köpa i butik.

Nu pågår arbetet med att försöka identifiera den andra smittkällan.

– Det pågår fortfarande ett utbrott som vi inte kunnat härleda vad det beror på, säger Anneli Carlander.

Publicerad 10 December 2019 11:01

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!