Peter Johansson, för detta kultursekreterare i Växjö kommun, blir ny verksamhetsutvecklare för kultur i Alvesta kommun från den 1 april 2020.

Peter Johansson, för detta kultursekreterare i Växjö kommun, blir ny verksamhetsutvecklare för kultur i Alvesta kommun från den 1 april 2020. Foto: Privat

Peter ska utveckla kulturen i Alvesta

ALVESTA.

Alvesta kommun har fått en ny verksamhetsutvecklare för kultur - det blir Peter Johansson, för detta kultursekreterare i Växjö kommun.– Det här blir spännande, Alvesta har ett starkt kultur- och föreningsliv, säger Peter Johansson.

Av
Hans Nilsson

Peter Johansson har en lång bakgrund inom musik- och föreningslivet i Växjö. Han började arrangera rockkonserter i Växjö redan i början av 90-talet i Kulturföreningen Kristina, en förening han fortfarande är aktiv i.

Peter Johansson har varit kultursekreterare i Växjö kommun i 15 år. Sedan ett antal år är han fritidsgårdschef i Växjö kommun.

Men från den 1 april 2020 övergår han till tjänsten som verksamhetsutvecklare för kultur i Alvesta kommun.

– Det ska bli roligt att testa att jobba i en annan kommun. Alvesta har ett bra kultur- och föreningsliv. Jag tänker bland annat på utställningshallen, en jazzförening som håller väldigt hög klass, rockföreningen Pop corner som har haft jättebra grejer genom åren, Tyrolen som har en fantastisk verksamhet och Huseby, säger Peter Johansson.

Han tror att han i rollen som verksamhetsutvecklare kommer att ha stor nytta av alla år i föreningslivet med Kulturföreningen Kristina.

– Jag vet ju hur det kan vara att jobba ideellt i en förening, så jag tror att jag som tjänsteman kan ha en förståelse för hur det fungerar i en förening, förklarar Peter Johansson.

Värt att nämna i sammanhanget är dessutom att Peter Johansson tillsammans med Nicklas Fouckt ordnar skivmässor i IOGT-NTO:s lokaler i Växjö två gånger om året sedan 15 år.

Publicerad 10 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!