Kvinnor tar oftare större ansvar för julstöket än män.

Kvinnor tar oftare större ansvar för julstöket än män. Foto: Adobe Stock

Kvinnor tar större ansvar i julstöket än män

Svårt att hinna med

SVERIGE. Två av tre kvinnor tar större ansvar än sina män för att få allt på plats inför jul. Det visar en undersökning gjord av Tjänstemännens centralorganisation (TCO) som tidningen Allas tagit del av.

Undersökningen bygger på drygt 1000 enkätsvar som ställdes till familjer julen 2018. På frågan "Vem är det som huvudsakligen projektleder julen i din familj?" svarade 62 procent av kvinnorna att det är de som står för projektledningen och ansvarar för allt från städ och matlagning till julklappsinköp. Motsvarande siffra för män är 24 procent.

I gruppen sammanboende med barn är arbetsfördelningen än mer skev. Här svarade hela 67 procent av kvinnorna att de ser sig själv som projektledare i julstöket, medan motsvarande siffra för män är 10 procent.

Enligt TCO:s statistik har arbetsfördelningen i hemmet i princip alltid sett likadan ut. Skillnaden är dock att hemmets mammor i dag, oftare än förr, även har ett heltidsarbete att rodda.

Att försöka eftersträva någon typ av Bergmanjul är därför inte att rekommendera.

– Man får inte glömma att de hade tjänstefolk i Fanny och Alexander. Vi kanske har fina minnen av vår barndoms jular men vi har glömt hur trötta våra mammor och pappor var, säger Gunilla Bergensten, författare bakom boken "Familjens projektledare säger upp sig, till Allas..

Publicerad 11 December 2019 10:55

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!