Vid en presskonferens nyligen på Linnéuniversitetet meddelade Ikea of Sweden och Södra att man inleder ett samarbete med Linnéuniversitet. Under tio tid ska man gemensamt finansiera forskning och utbildning inom träbranschen med totalt 300 miljoner.

Vid en presskonferens nyligen på Linnéuniversitetet meddelade Ikea of Sweden och Södra att man inleder ett samarbete med Linnéuniversitet. Under tio tid ska man gemensamt finansiera forskning och utbildning inom träbranschen med totalt 300 miljoner. Foto: Pressbild

300 miljoner kronor till skogs- och träforskning

VÄXJÖ.

Ikea of Sweden och Södra inleder nu ett nytt samarbete med Linnéuniversitet där man under tio års tid gemensamt ska finansiera forskning och utbildning inom träbranschen med totalt 300 miljoner kronor.

Av
Hans Nilsson

Södra och Ikea påpekar att det här är en långsiktig och strategisk satsning på forskning och utbildning inom det skogliga och skogsindustriella området där man satsar 30 miljoner kronor per år i tio år.

En satsning som ska leda till en kompetensutveckling för skog- och träsektorn. Kompetenser inom skogsskötsel, ekologi, social hållbarhet, ekonomi och skogsråvarans egenskaper och användning ska samlas under ett tak.

Man hoppas kunna främja ett utbyte mellan akademi och näringsliv för att stärka konkurrenskraften, skapa gemensam nytta och öka den internationella synligheten.

Så här kommenterar Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitetet, samarbetet i ett pressmeddelande:

– Vi verkar i en region och ett land där skogen och de skogliga produkterna har stor betydelse för människors livsmiljö, som för samhällsekonomin i stort och de klimatutmaningar vi står inför både nationellt och internationellt. Det är därför särskilt glädjande att det är två stora internationella koncerner med hjärtat i Småland som vi nu fördjupar vårt samarbete med.

Professor Johan Bergh, ämnesansvarig för det skogliga området inom Linnéuniversitetet, tror att samarbetet ger möjlighet att lyfta en rad olika forskningsområden.

Lars Idermark, VD och koncernchef för Södra, hoppas att samarbetet kan utveckla skogsbruket och deras satsningar på byggsystem, bioprodukter, energi, trävaror och massa.

Ikea pekar på att klimatförändringarna ställer nya krav på anpassning av skogarna och att man måste få fram träbaserade ersättningsmaterial där man idag använder fossila material.

– Rätt använt kan träet bli en stor del av lösningen för att stoppa klimatförändringarna, säger Ulf Johansson, Global Wood Supply and Forestry Manager, Ikea of Sweden.

Publicerad 13 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!