Prästen Annesophie Färdigh i Alvesta församling kommer hålla i andakten och julsångerna på juldagen på Hagagården när det ordnas med alternativ jul.

Prästen Annesophie Färdigh i Alvesta församling kommer hålla i andakten och julsångerna på juldagen på Hagagården när det ordnas med alternativ jul. Foto: Alvesta församling

Alternativ jul med Annsophie Färdigh på Hagagården

ALVESTA.

På juldagen blir det Alternativ jul på Hagagården i Alvesta med traditionell julmat, andakt och julsånger. – Det brukar vara en väldigt god stämning och mycket glädje, säger Malin Hjertquist, diakoni-assistent.

Av
Hans Nilsson

I flera år har Röda korset, Svenska kyrkan, Alvesta kommun och Ekumeniakyrkan ordnat julfirande i gemenskap på Hagagården i Alvesta.

Denna alternativa jul brukar hållas på julafton, men förra året kom det bara fyra personer till Hagagården på julafton. Däremot lockade juldagens alternativa firande över 25 personer.

I år har man därför valt att lägga den alternativa julen på Hagagården på juldagen istället, klockan 13.00 till 16.00.

Väninnor till väninnor på mötesplats centrum kommer att laga julmaten till alternativ jul på Hagagården. Det blir alkoholfri glögg, godis och ris à la Malta och allt är helt kostnadsfritt för besökarna.

Malin Hjertquist, diakoni-assistent i Alvesta församling, är inte med i år på detta julfirande i gemenskap. Men hon har varit med flera gånger genom åren.

– Det kommer väldigt många olika människor på det här julfirandet. För en del handlar det om att de inte har någon annan att fira jul med, men det kan också vara människor som vill fira jul på ett annat sätt än de brukar, förklarar berättar Malin Hjertquist.

– Vi från Svenska kyrkan brukar hålla i en julandakt och sjunga julsånger ihop med Equmeniakyrkan och besökarna. Men främst är vi där för att samtala om livet med besökarna, och det är väldigt olika vad de vill prata om beroende på var de befinner sig i livet.

Till Hagagården den 25 december kommer volontärer och folk från Röda korset för att hjälpa till. I år är det prästen Annesophie Färdigh i Alvesta församling och pastor Violet Andersson i Equmeniakyrkan som håller i andakten och sången.

Redan den 22 december, efter Maria-gudstjänsten i Alvesta kyrka som börjar klockan 11, erbjuds det julbord i församlingshemmet dessutom.

Publicerad 13 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!