Birgitta Thulin i Alvesta har gett ut sin femte historiska roman,

Birgitta Thulin i Alvesta har gett ut sin femte historiska roman, "Gröna ögat". Hon debuterade med "Anklagad"2015 på eget förlag. Den handlar om häxprocessen på 1600-talet och utspelar sig i Alvesta. Det blev en trilogi om häxprocessen med "Vägen till Växjö" och "Lin, sobel och hermelin". Foto: Hans Nilsson

Birgitta Thulin har en ny historisk roman ute

ALVESTA.

Birgitta Thulin i Alvesta har kommit ut med sin femte historiska roman - "Gröna ögon". Den utspelar sig på Huseby bruk, i Paris, St Petersburg och Alvesta och med sångerskan Kristina Nilsson i en framträdande roll.– Kristina Nilsson var världsberömd, men nu är hon bortglömd. Jag ville ge henne liv igen, säger Birgitta Thulin.

Av
Hans Nilsson

Birgitta Thulin gick i pension för fem år sedan efter att ha jobbat som lärare på Sunnerbogymnasiet i Ljungby i nära 30 år.

Hennes huvudämnen som gymnasielärare var historia och svenska. Den kombinationen har visat sig komma väl till pass.

Direkt när hon gick i pension började hon skriva på en historisk roman, "Anklagad", som kom ut 2015 på eget förlag. Den handlar om häxprocessen på 1600-talet och utspelar sig i Alvesta.

– Jag hade bara tänkt skriva den boken, men sedan märkte jag att folk ville ha mer. Så det blev en trilogi om häxprocessen med "Vägen till Växjö" och "Lin, sobel och hermelin". Häxprocessen är något som folk även idag kan känna igen sig i, vi människor har inte förändrats så mycket, säger Birgitta Thulin.

Birgitta Thulin hade redan varit med och skrivit läromedelsböcker i historia och religion under tiden som lärare, men det är ändå en viss skillnad att skriva historiska romaner.

Dessutom placerar hon berättelserna i lokala miljöer och i verkliga histioriska skeenden. Även "Ullhunden", som kom 2018 utspelar sig lokalt, i en fabriksort vid sjön Åsnen under 1950-talet.

Det kräver mycket research att skriva historiska romaner. Birgitta Thulin åker till Lund och Stockholm och gräver i historiska arkiv och besöker universitetsbibliotek och stadsbibliotek för sin research.

När Lokaltidningen når henne på telefon är hon i Olofström i Blekinge och ser till sin mormors hus. Där har hon sökt upp på biblioteket och sitter och läser.

– Jag har bott i Alvesta i 40 år, men jag är från Näsum från början, en by nära Olofström. Nu sitter jag här på biblioteket och läser på om pesten, nästa bok kommer kanske handla om pesten, berättar hon.

Birgitta Thulin i Alvesta har gett ut sin femte historiska roman,

Birgitta Thulin i Alvesta har gett ut sin femte historiska roman, "Gröna ögat". Hon debuterade med "Anklagad"2015 på eget förlag. Den handlar om häxprocessen på 1600-talet och utspelar sig i Alvesta. Det blev en trilogi om häxprocessen med "Vägen till Växjö" och "Lin, sobel och hermelin". Foto: Hans Nilsson

Birgitta Thulin är produktiv, hon har skrivit en bok om året sedan debuten med "Anklagad" från 2015. Hon ger ut sina i upplagor på runt 1000 exemplar.

Trots att det bara var någon månad sedan hon släppte sin femte roman, "Gröna ögat", har hon alltså börjat planera för sin sjätte roman.

– Folk dyker på mig på stan och säger att de blir glada av mina böcker. De vill att jag ska fortsätta skriva och jag tycker att det är roligt att skriva böcker, förklarar hon.

Den senaste romanen "Gröna ögat" tar avstamp i Huseby på 1800-talets mitt. En tjänsteflicka som heter Johanna tvingas fly från Huseby efter en allvarlig händelse som avslöjas först i slutet av romanen.

Johanna, som är en fiktiv karaktär, åker till Paris och byter könsidentitet för att undkomma sitt öde i Huseby. Hon ändrar namn till Anton, klipper av sitt långa hår, klär sig som en pojke och börjar jobba som kock på en restaurang.

Som Anton blir hon snart hyllad för sin mat och kommer i kontakt med den franske kejsaren och den ryske tsaren när han är på besök i Paris. Det leder till jobb i St. Petersburg i Ryssland.

Men efter flera år återvänder hon till Paris för att söka upp en vän där, en prostituerad vid namn Yvette. De flyttar till Sverige tillsammans och startar en restaurang ihop i Alvesta.

– De har båda intensivt gröna ögon och deras restaurang är grön. Anton hade lärt känna den världsberömda sångerskan Kristna Nilsson i Paris, hon har flyttat hem och bor i Villa Vik. Hennes smaragdgröna örhängen finns med i handlingen i boken, berättar Birgitta Thulin.

Publicerad 13 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!