Matilda Sterby gjorde succé med Musica Vitae på turnén i Japan i oktober 2018, den 15 december gästar hon Växjö och orkestern med en konsert i juletid på Utvandrarnas Hus.

Matilda Sterby gjorde succé med Musica Vitae på turnén i Japan i oktober 2018, den 15 december gästar hon Växjö och orkestern med en konsert i juletid på Utvandrarnas Hus. Foto: Pressbild

Julkonsert med Musica Vitae och Matilda Sterby

VÄXJÖ.

Söndagen den 15 december bjuder Musica Vitae och det unga sopranstjärnskottet Matilda Sterby på två stämningsfulla julkonserter på Utvandrarnas Hus i Växjö.

Av
Hans Nilsson

Matilda Sterby gjorde succé med Musica Vitae på turnén i Japan i oktober 2018, nu gästar hon Växjö med en konsert i juletid med Musica Vitae.

De kommer framföra några av de mest älskade julsångerna ur den svenska och den angloamerikanska traditionen av bland andra Gustaf Nordqvist, Jean Sibelius, Bach/Gounod och Mel Tormé. Dessutom kan man höra engelsmannen Gerald Finzis vackra kantat Dies Natale.

En öppen repetition sker den 11 december på Utvandrarnas hus klockan 12.00. Den 15 december är det dags för de två konserterna 15.00-17.00 och 18.00- 20.00 i Utvandrarnas Hus.

Medverkande förutom sopranen Matilda Sterby och Musica Vitae är konsertmästaren Dorota Siuda.

Publicerad 13 December 2019 09:06

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!