Sedan i höstas har Mattias Alkberg åkt runt med föreställningen

Sedan i höstas har Mattias Alkberg åkt runt med föreställningen "Om känslor och sånt skit". Lördagen den 21 december kommer showen till Växjö och Kafé de luxe. Foto: Pressbild

Mattias Alkbergs "Om känslor och sånt skit" på Kafé de luxe

VÄXJÖ.

Mattias Alkberg, före detta sångare i The Bear Quartet, kommer till Kafé de luxe med sin tragikomiska föreställning "Om känslor och sånt skit" den 21 december.

Av
Hans Nilsson

Mattias Alkberg skivdebuterade 1992 med The Bear Quartet. Samma år publicerades hans första diktsamling “Separerade ägg”.

Totalt har Mattias Alkberg gett ut 8 böcker, 27 album och 26 EP-skivor i eget namn och med The Bear Quartet. Varje år ger han ut minst ett album eller bok. Sedan i höstas har Mattias Alkberg åkt runt med föreställningen "Om känslor och sånt skit".

Lördagen den 21 december klockan 19.00 till 21.00 kommer showen till Växjö och de luxe.

Mattias Alkberg har sällskap av Jonatan Lundberg, det är en röst och ett piano, men det är ingen sprakande show som utlovas.

På scen finns en golvlampa med porrbelysning och Alkberg. Det pratas om känslor och sån skit, om vänskap, kärlek och andra tillkortakommanden. Om poesi, politik och poesins politik och hur allt är ett jävla helvete och vad kan en göra annat än att skratta åt det.

Publicerad 13 December 2019 09:05

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!