Nyligen fick den 14-årige violinisten Christian Iourtchik i Växjö 10 000 kronor i stipendium av Växjös äldsta loge, ordensförbundet M-n logen S:t Sigfrid.

Nyligen fick den 14-årige violinisten Christian Iourtchik i Växjö 10 000 kronor i stipendium av Växjös äldsta loge, ordensförbundet M-n logen S:t Sigfrid. "Det här är en bekräftelse och en uppmuntran", säger Christian Iourtchik. Foto: Privat

Ung violinist fick 10 000 kronor i stipendium

VÄXJÖ.

Den 14-årige violinisten Christian Iourtchik i Växjö har fått 10 000 kronor i stipendium av Växjös äldsta loge, ordensförbundet M-n logen S:t Sigfrid.– Det känns jättebra, det här gör att jag kan fortsätta utvecklas som musiker, säger Christian Iourtchik.

Av
Hans Nilsson

Varje år vid julbordet delar logen ordensförbundet M-n logen S:t Sigfrid i Växjö, ut ett stipendium, "”Hjärtats saga”, på 10 000 kronor.

I år gick stipendiet till Christian Iourtchik, han började spela violin redan som 5-åring och han har mycket att brås på. Hans pappa, Vladimir Iourtchik, spelar fiol i Musica Vitae i Växjö och mamman Elena är kantor.

Christian Iourtchik vann uttagningen i november bland nio sökande med två verk: H. Wienawski, Polonaise D-dur Op 1 nr 4 och J Massenet, Meditation ur operan Tais. En jury i ordensförbundet M-n logen S:t Sigfrid bedömde de tävlande.

– Det här stipendiet är en bekräftelse och en uppmuntran. Mitt mål är att bli musiker i en kammarorkester eller i en symfoniorkester, säger Christian Iourtchik.

Christer Berg sitter i styrelsen för ordensförbundet M-n logen S:t Sigfrid i Växjö, en loge som även finns i Karlshamn och Karlskrona. I Växjö har man 200 medlemmar och det är tack vare skänkt pengar från dem som man kan dela ut stipendiet.

– Vi vill stödja kultur- och musiklivet i Växjö med det här stipendiet. Vi har en egen orkester och kör i vår loge, berättar Christer Berg.

I samband med att stipendiet delades ut av logens stormästare Hagart Valtersson och ledaren för logens orkester Kent-Inge Henrixon framförde Christian Christian Iourtchik H. Wienawski Polonaise D-dur med ackompanjemang på piano av mamma Elena. Det gav stående ovationer i den fullsatta ordenslokalen på Norrgatan 17 i Växjö.

Publicerad 13 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!