Våren 2020 återuppstår Ströbergs Lanthandel. Det är Macken, här med Åsa Nyhlén och Bronson Månsson, och Kjell Johansson som har Hydroware i Alvesta och som har köpt fastigheten i Torne, som står bakom satsningen.

Våren 2020 återuppstår Ströbergs Lanthandel. Det är Macken, här med Åsa Nyhlén och Bronson Månsson, och Kjell Johansson som har Hydroware i Alvesta och som har köpt fastigheten i Torne, som står bakom satsningen. Foto: Hans Nilsson

Ströbergs Lanthandel i Torne får nytt liv - öppnar igen till våren 2020

TORNE/VÄXJÖ.

Ströbergs Lanthandel i Torne, som lades ned i februari 2018, kommer att öppna igen våren 2020 med nya ägare. Bakom satsningen står Macken i Växjö och bondsonen som blev rik på hissar - Kjell Johansson som har Hydroware i Alvesta - som nu har köpt fastigheten i Torne.– Jag tror stenhårt på detta, det kommer bli en mötesplats för Torne med livsmedelsbutik, café, turistcenter och en möjlighet för utbrända att arbetsträna, säger Bronson Månsson på Macken.

Av
Hans Nilsson

I mitten av 1900-talet fanns det tre butiker i lilla Torne: Ingmarssons, Rydströms och Ströbergs Lanthandel.

Den sistnämnda fanns kvar ända till februari 2018 då den slutligen stängdes. Sedan dess har det spekulerats i byn om vad som ska hända med den gamla affärslokalen och fastigheten från 1907 mitt i Torne.

Nu får byborna i Torne svaret. För nu har det dykt upp några personer i Torne med stora planer och drömmar. Det är Kjell Johansson som har köpt fastigheten där Ströbergs Lanthandel var och tanken är att det ska öppnas en ny lanthandel i den gamla butikslokalen.

Ströbergs Lanthandel i Torne återuppstår våren 2020, men med nya ägare och med annan inriktning. Bakom satsningen står Macken i Växjö, här med ordföranden Åsa Nyhlén och verksamhetsledaren Bronson Månsson, längst till höger. I mitten står bondsonen som blev rik på hissar - Kjell Johansson som har Hydroware i Alvesta. Det är han som nu har köpt fastigheten i Torne.

Ströbergs Lanthandel i Torne återuppstår våren 2020, men med nya ägare och med annan inriktning. Bakom satsningen står Macken i Växjö, här med ordföranden Åsa Nyhlén och verksamhetsledaren Bronson Månsson, längst till höger. I mitten står bondsonen som blev rik på hissar - Kjell Johansson som har Hydroware i Alvesta. Det är han som nu har köpt fastigheten i Torne. Foto: Hans Nilsson

Kjell Johansson har med stor framgång drivit hissfabriken Hydroware i Alvesta i många år och han står bakom livsmedelsbutiken Kiddes - Nära Dej som öppnade i juli i den nya stadsdelen Vikaholm i Växjö.

Han kommer att äga fastigheten och det sociala projektet Macken i Växjö ska sköta själva butiken. Macken hjälper utbrända att få en chans att komma tillbaka till den ordinarie arbetsmarknaden genom att erbjuda sysselsättning som de klarar i sin egen takt.

Målet för Kjell Johansson och Bronson Månsson, verksamhetsledare vid Macken och Åsa Nyhlén, ordförande i Macken, är att öppna den nya lanthandeln i Torne till våren 2020, med ett par fast anställda och fyra till fem personer från Macken som arbetstränar.

Men det återstår en hel del. Först ska en förstudie av förutsättningarna att driva en lanthandel i Torne bli klar. Macken ansökte om medel för detta och fick 350 000 kronor av Leader Linné och Jordbruksverket. Man har påbörjat arbetet med förstudien och kommit en bra bit med att besöka föreningar i Torne och i trakten.

– Vi har fått så många positiva reaktioner från folk på bygden, och vi känner oss välkomnade av Alvesta kommun också. En lanthandel i Torne är en utveckling av landsbygden, det handlar om att skapa en levande landsbygd ihop med hembygdsföreningar, samhällsföreningar och boende, berättar Bronsson Månsson entusiastiskt.

– Alla i byn och i föreningarna här är verkligen positiva till detta, inflikar Åsa Nyhlén som bor mitt i Torne. De vill ha en mataffär igen efter att Ströbergs lade ned 2018.

– Drömmen är att samarbeta med besöksnäringen kring Åsnens Nationalparp, campingen i Torne och Strandpärlan där man kan ordna konserter, fortsätter Bronson Månsson.

– Vill också skapa ett besökscenter i lanthandeln där turister kan köpa fiskekort och kartor och ha en cafédel i butiken. Det här ska bli en mötesplats för de boende i Torne där utbrända får arbetsträna och där landsbygden utvecklas.

Våren 2020 återuppstår Ströbergs Lanthandel. Det är Macken, här med Åsa Nyhlén och Bronson Månsson, och Kjell Johansson som har Hydroware i Alvesta och som har köpt fastigheten i Torne, som står bakom satsningen.

Våren 2020 återuppstår Ströbergs Lanthandel. Det är Macken, här med Åsa Nyhlén och Bronson Månsson, och Kjell Johansson som har Hydroware i Alvesta och som har köpt fastigheten i Torne, som står bakom satsningen. Foto: Hans Nilsson

I förstudien ingår bland annat att ta reda på vad det är för typ av varor som byborna vill handla i den här lanthandeln. Målet är att kunna erbjuda Svensk Spel, utlämning av postpaket och att man ska kunna beställa varor från Systembolaget.

Helt klart är man fokuserad hållbarhet och att erbjuda ekologisk mat och närodlat i butiken.

– Det kan handla om att sälja vildsvinskött från trakten, fisk från Åsnen eller ekologiska grönsaker från gårdar i närheten till exempel, säger Bronson Månsson.

– De som bor i Torne och i trakten ska inte behöva åka till Alvesta eller Växjö för att handla livsmedel. Istället blir det Växjöborna och Alvestaborna som besöker Torne. Jag tror stenhårt på det här, jag är i gott mod över att vi ska fixa det här, fortsätter han.

Kjell Johansson tar över fastigheten den 7 januari. Han planerar att sätta igång då med renovering av butikslokalen och stora delar av fastigheten. Den äldre kvinna som bott på övervåningen i många år blir kvar som hans hyresgäst. Han ser det väldigt ljust på möjligheterna att få en lanthandel i lilla Torne att fungera.

– Det kommer bli en jättesuccé, det finns bara 128 fast boende i Torne. Men på sommaren är det mycket turister runt Åsnen och Torne och turistnäringen kommer att öka. Dessutom blir det en mötesplats med caféet som kan locka mycket folk, tror Kjell Johansson.

Det är inte klart än vad den nya lanthandeln i Torne ska heta. Man funderar på att döpa den till Ströbergs lanthandel by Kiddes. Den livsmedelsbutik som Kjell Johansson står bakom i Vikaholm heter ju Kiddes - Nära Dej.

Våren 2020 återuppstår Ströbergs Lanthandel. Det är Macken, här med Åsa Nyhlén och Bronson Månsson, och Kjell Johansson som har Hydroware i Alvesta och som har köpt fastigheten i Torne, som står bakom satsningen.

Våren 2020 återuppstår Ströbergs Lanthandel. Det är Macken, här med Åsa Nyhlén och Bronson Månsson, och Kjell Johansson som har Hydroware i Alvesta och som har köpt fastigheten i Torne, som står bakom satsningen. Foto: Hans Nilsson

Kjell Johansson vill förstås ha inflytande i den nya lanthandeln i Torne eftersom han har köpt fastigheten och gjort allt möjligt.

– Macken stödjer jag gärna, jag gillar att man hjälper människor som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Det är social hållbarhet och jag kommer att skjuta till pengar till lanthandeln i uppstarten. Men jag kommer att vara delaktig i vad vi ska ha för inriktning och jag drivs av att testa något som jag inte gjort tidigare, förklarar Kjell Johansson.

– Jag vill testa digitaliseringen av landsbygden i lanthandeln i Torne. Man kommer snart att beställa sina matkassar via nätet istället för att gå och handla i butiken. Kunden beställer matkassar på nätet, butiken beställer direkt från producenten och sedan plockar butiken ihop varorna i en matkasse som man hämtar själv i butiken eller som körs hem till kunden. I butiken kommer det finnas mycket varor, men ännu fler att tillgå via nätet.

Publicerad 14 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!