John Curovac som har Ica Cityhallen i Växjö tänker begära en överprövning av polisens beslut att inte inleda en förundersöking om förtal mot kommunalrådet Anna Tenje (M).

John Curovac som har Ica Cityhallen i Växjö tänker begära en överprövning av polisens beslut att inte inleda en förundersöking om förtal mot kommunalrådet Anna Tenje (M). Foto: Hans Nilsson

Curovac ger sig inte – begär överprövning av beslutet om förtal

VÄXJÖ.

Polisen gjorde rätt när man inte inledde en förundersökning om förtal mot kommunalrådet Anna Tenje (M) efter att John Curovac på Ica Cityhallen anmält henne. Det slår åklagarmyndigheten fast efter att John Curovac begärt en prövning av beslutet. John Curovac tänker nu begära en överprövning av beslutet.

Av
Hans Nilsson

I oktober skrev Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö, på sin Facebook att John Curovac, vd på Ica Cityhallen, hade kallat henne för "fucking jävla fitta".

Lokaltidningen och alla andra lokala medier uppmärksammade detta. Detta skulle ha skett mitt under John Curovacs kampanj "Taxi till politikerna", som han drog igång på grund av de problem han hade med tonårsgäng i sin butik.

Anna Tenje hörde inte själv honom säga detta, utan det var en av hennes partikollegor som ska hört detta utanför Ica Cityhallen efter en intervju i radion när John Curovac kom ut och ville prata med henne.

John Curovac förnekar att han skulle ha kallat Anna Tenje för "fucking jävla fitta" och polisanmälde henne för förtal. Den 15 oktober beslutade polisen att inte inleda en förundersökning angående förtal mot Anna Tenje.

Genom sin advokat begärde då John Curovac hos åklagarmyndigheten i Växjö en prövning av polisens beslut att inte inleda en förundersökning.

Nu har chefsåklagare Carl-Gunnar Fridolfsson vid åklagarmyndigheten i Växjö beslutat att polisens beslut inte ska ändras. Han anser att polisen gjorde en riktig bedömning när man inte påbörjade en förundersökning och han finner därför inte något skäl att ändra polisens beslut.

John Curovac kommer begära en överprövning, vilket innebär att en högre åklagare får granska beslutet.

– Det är anmärkningsvärt att åklagaren i det här uppenbara fallet av förtal och maktmissbruk inte ens tar upp saker för en prövning i rätten. Jag tror fortfarande att åtminstone rättsapparaten i Sverige fungerar och att fallet hamnar i domstol till slut, säger John Curovac.

– Om det mot all förmodan inte gör det kan man göra tolkning att det är fritt fram att skriva vad man vill på sociala medier även om det är rena och skära lögner som kan förstöra en människas liv, lägger han till.

"Jag tror fortfarande att åtminstone rättsapparaten i Sverige fungerar"

Så här kommenterar Anna Tenje de här uppgifterna:

– Mitt fokus på att öka tryggheten och öka attraktiviteten i Växjö centrum ligger fast. Vi kommer även fortsättningsvis vidta åtgärder för att både näringsidkare, boende och besökare i centrum ska känna sig tryggare. Jag hoppas att vi nu kan blicka framåt, säger Anna Tenje.

Publicerad 20 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!