"Allt fler lägger till hälsosamma, gröna alternativ som kompletterar eller ersätter kött och fisk. Det ger ett vackrare, lättare och mer smakrikt julbord", säger Diana Dontsova. Foto: Heléne Linsjö

Det våras för det gröna julbordet

Matkreatören delar med sig av sina recept

JUL. Diana Dontsova är matkreatören som går under namnet @diadonna på instagram. 107 000 följer hennes frestande matkonto med recept och vackra bilder.

Av
Caroline Säfstrand

Diana är född i Växjö men flyttade till Lund för att studera och är nu rotad lundabo. Med sig i bagaget har hon en uppväxt där mat spelade en central roll.

– Allt gjordes från grunden i min familj. Det var hembakat bröd och inlagda grönsaker på bordet, allt efter säsong. Det tog ett tag innan jag insåg att det inte var så i alla familjer.

Hon jobbade som lärare men startade 2013 matkontot Diadonna på instagram. 2016 vann hon Matbloggspriset för Bästa Foto och 2017 blev hon vinnare av Stora matbloggspriset.

Idag är Diadonna både ett företag för digital marknadsföring och ett fönster ut på social media. När det kommer till julbordet kan hon skippa det mesta – dock inte mandelmusslor, grönkål och brysselkål. För den som absolut vill ha det traditionella julbordet, men med en twist, tipsar hon om att smaksätta sillen med ingefära och chili, lägga rostad lök i köttbullarna och servera picklad rödlök eller senapsfrön till laxen.

– Allt fler lägger till hälsosamma, gröna alternativ som kompletterar eller ersätter kött och fisk. Det ger ett vackrare, lättare och mer smakrikt julbord.

Dianas recept

HELROSTAD BLOMKÅL

1st blomkålshuvud

brynt smör

senap- och honungsdressing

rostade hasselnötter

salt

peppar

blomkal senap diadonna

Senap- och honungsdressing

1 dl rapsolja

0,25 dl stark och grovkornig senap

2 msk honung

1-2 msk vatten

salt

peppar

Brynt smör

150 gram smör

Beredning:

– Sätt ugnen på 180 grader.

– Skär bort en del av roten på blomkålen så att den kan stå stadigt i en ugnsfast form. Ringla rapsolja över hela blomkålen. Rosta ugn i ca 1,30 minuter eller tills den är mjuk (beror på storleken på kålen).

– Blanda alla ingredienser till dressingen. Vispa ihop med en liten visp eller gaffel. Vill du ha en rinnigare dressing, tillsätt mer vatten. Smaka av med salt och peppar.

– Rosta hasselnötterna i en torr panna. Hacka ner i mindre bitar.

– Smält smöret i en kastrull. Bryn tills smöret börjar få en gyllenbrun färg och lukta nötigt.

– Servera! Skiva den rostade blomkålen. Ringla lite brynt smör över och dressing. Toppa med hackade rostade hasselnötter, salt och peppar.

HONUNGSROSTAD VITKÅL

1/2 vitkål

olivolja

honung

salt

Toppas med:

bränd grädde

picklad rödlök

riven västerbottensost

färsk timjan

svartpeppar

Beredning av vitkål:

– Sätt ugnen på 200 grader.

– Skär vitkålen i ca 1,5 cm tjock skivor och lägg på en plåt med smörpapper. Pensla med olivolja och honung. Salta vitkålen och rosta i ca 30 minuter eller tills kålen är rostad och har sotade kanter.

– Toppa med bränd grädde, picklad rödlök, riven västerbottensost, färsk timjan och svartpeppar.

rostad vitkål diadonna

Bränd grädde:

5 dl grädde

citron

salt

svartpeppar

Beredning av bränd grädde:

– Sätt ugnen på 210 grader.

– Häll 4 dl grädde (spara 1 dl) i en ugnsfast form, ca 20 cm. Rosta grädden i övre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills ytan är helt brun. (Vissa ugnar kräver längre tid.) Ha tålamod här och var inte orolig för att det ser bränt ut. Det är just det vi vill åt.

– Häll över den brända grädden i en bunke eller kastrull och mixa med en stavmixer.

– Häll i 1 dl grädde, pressad citron och salt. Mixa igen och smaka av svartpeppar, ev mer salt och citron.

(Vill du ha grädden tunnare, späd ut med mer grädde eller mjölk. Tänk på att värma den i en kastrull.)

SÖTPOTATISGRATÄNG, ca 4-5 portioner

1 kg sötpotatis

200 g färskost

3 dl grädde (matlagningsgrädde eller visp)

vitlök, pressad

torkad timjan

salt

peppar

ca 2 dl riven västerbottensost

färsk timjan

Beredning:

– Sätt ugnen på 200 grader.

– Skala och skiva sötpotatisen i tunna skivor. Lägg i en ugnsfast form.

– Blanda ihop färskost, grädde, vitlök, torkad timjan, salt och peppar i en kastrull. Värm på och häll sedan allt över sötpotatisen.

– Toppa med riven ost.

– Grädda i ca 35 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk och osten gyllenbrun.

– Låt svalna något och toppa med färsk timjan. Servera!

sötpotatis diadonna

Publicerad 20 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!