Roy Kjellsson som har Seriebubblan i en källare på Nygatan i Växjö har ägnat en stor del av sitt vuxna liv åt serietidningar.

Roy Kjellsson som har Seriebubblan i en källare på Nygatan i Växjö har ägnat en stor del av sitt vuxna liv åt serietidningar. "Fortfarande efter över 20 år tycker jag alltid att det är lika roligt att packa upp nya leveranser med serietidningar som jag har beställt, trots att jag vet precis vad innehållet är", säger Roy och skrattar. Foto: Hans Nilsson

71-årige Roy älskar serier: "Serier är inte för barn längre"

VÄXJÖ.

I en källare på Nygatan 1 finns Växjös enda serietidningsaffär - Seriebubblan. Ägaren Roy Kjellsson, 71 år, har levt på att sälja serietidningar i flera år. – Min sambo tycker att jag är barnslig, men serier är ju inte för barn längre. Serier är för vuxna, och så har det varit sedan 80-talet, säger han.

Av
Hans Nilsson

Roy Kjellsson har starka minnen av de första serietidningarna han kom i kontakt med som sjuåring hemma i byn Billa, mellan Åryd och Växjö, för nästan 65 år sedan.

Hans far kom hem med Prärieserier och Vilda Västern till honom och efter det har serier varit hans stora passion i livet. Roys största seriefavorit sedan 1960-talet är Modesty Blaise, han läser fortfarande gamla avsnitt med stort nöje.

Roys far hade möbelfabrik i Billa och övertog sedan en möbelfabrik i Rottne, Rosendahls Möbelfabrik. Från slutet av 70-talet drevs den av Roy och hans två bröder som sålde den 1992 och sedan var Roy arbetslös till hösten 1995.

– Jag var tvungen att göra något, jag fick inget jobb. Så jag öppnade Seriebubblan på Öster, jag hade börjat samla på serietidningar redan när jag var student i Lund i början på 70-talet, och jag hade flera tusen serietidningar att sälja, berättar han.

Roys största seriefavorit sedan 60-talet är Modesty Blaise, han läser fortfarande gamla avsnitt med stort nöje.

Roys största seriefavorit sedan 60-talet är Modesty Blaise, han läser fortfarande gamla avsnitt med stort nöje. Foto: Hans Nilsson

1996 flyttade han till nuvarande adress på Nygatan 1. Det är nära till centrum, en lagom hög hyra och en passande lokal i en källare för serietidningar, tycker Roy.

I själva butiken Seriebubblan har han nu 20 000 serietidningar och seriealbum. Han har dessutom åtta lager med totalt 250 000 serietidningar.

Från 1996 till 2015, då han gick i pension, levde han på att sälja serietidningar. Att det lyckades berodde till stor del på att han tidigt gick över till att sälja amerikanska serietidningar och japanska mangaserier på mässor och marknader i hela landet.

– På mässorna sålde jag mycket, bland annat på Bokmässan. Jag sålde otroligt bra av amerikanska Marvelserier och Walking Dead tills den började visas på TV och gavs ut på svenska.

Själva butiken Seriebubblan i källaren på Nygatan, som är öppen måndag till onsdag 13-18, för en ganska undanskymd tillvaro. Han skyltar knappt i fönstren.

– Jag vill ha det så, jag har väl max en kund per dag. Numera lever jag på min pension, men jag drygar ut den rätt bra med serietidningarna faktiskt.

Roy åker inte på mässor längre, han har sålt den delen av verksamheten. De senaste åren har han istället satsat på att sälja amerikanska prenumerationer av bland andra Batman, Deadpool, Spawn och Superman till svenska kunder.

I butiken har han en specialhylla för sina prenumeranter.

– De här serietidningarna finns inte att köpa i Sverige. För att få beställa serier från amerikanska förlag måste man skicka efter för 500 dollar i månaden. På grund av frakten blir det dyrt för privatpersoner, så istället prenumererar mina kunder av mig och jag kan då ta hem stora beställningar varje månad från USA, förklarar han.

Nu har Roy ägnat en stor del av sitt vuxna liv åt serietidningar. Då och då märker han att folk tycker att det är barnsligt med en vuxen man som håller på med serietidningar.

– Men det folk inte förstår är att serier inte är för barn längre, barn läser ju inte serietidningar nu. Det är vuxna och ofta studenter på universitet som läser serietidningar för att koppla av från studielitteraturen.

– Och fortfarande efter över 20 år tycker jag alltid att det är lika roligt att packa upp nya leveranser med serietidningar som jag har beställt, trots att jag vet precis vad innehållet är. Det är jätteroligt, säger Roy och skrattar.

Publicerad 21 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!