Quitting smoking - male hand crushing cigarette

Quitting smoking - male hand crushing cigarette Foto: Adobe stock

Att tvingas från, eller välja till

Av
Bronson Månsson krönikör

Det är stor skillnad i att tvingas bort från något, mot att själv välja att gå till något. Det kan handla om ett boende som förändrats, fel förutsättningar, storlek, läge eller dyrare.

Det kan vara ett jobb som inte längre är trivsamt eller stjäl all energi – och leder rakt in i den berömda väggen. Det kan också vara att välja bort ohälsosamma mat- eller rökvanor till mer sunda – medans man ännu kan, och inte är absolut tvingad. Och i det stora, kan det vara att tvingas ur en situation med klimatkaos, till en klimatsmart värld med goda framtidsutsikter.

"Det är inte givet eller självklart för alla att kunna välja just 'till', istället för att tvingas 'från'"

Det är inte givet eller självklart för alla att kunna välja just ”till”, istället för att tvingas ”från”. Många sitter fast i en ekonomisk situation eller med andra omständigheter som gör det svårt att välja och ta sig ”till” något annat. Då blir det väldigt kämpigt när vi bara vill bort, vidare, och ”till” vad som helst annat.

Det kan också vara ett överskott av försiktighet, osäkerhet inför det okända och trygghet i det kända, som hindrar en förändring. För många kan faktiskt, men blir bara inte färdiga. Är för bekväma för en förändring, och tänker ”Det är ändå rätt bekvämt här, och vi vet inte hur det blir om vi flyttar, väljer ett annat jobb…..”.

När jag nu, efter två år väljer att lämna ett arbete jag älskat, finns det många skäl ”från”. Avgörande för beslutet är ändå att jag väljer att gå ”till” något annat, något jag vill mer.

I detta fallet åter ”till” ett uppdrag som lärare och pedagog. Där hoppas jag åter igen få de snabba och direkta kickarna som det är att se unga människor komma in i ett klassrum, och lämna det en timme eller två senare, rikare på kunskap och framför allt med lust att lära ännu mer. Det är något jag saknat, som jag längtat efter, och ser fram mot att få komma ”till”.

Sålunda. Fundera på vad du vill ”till”. Våga ta steget! Du vet inte hur det blir. Men det är skönt att ta steget när du själv kan välja det och kan kontrollera riktningen, istället för när du kanske blir tvingad att gå ”från” något, och dit där andra bestämmer. Sådan är verkligheten för våra kära flyktingar. De har inte valt att ta sig till något annat land. De tvingades först bort från en ohållbar situation där hemma, och fick fly för livet.

Mitt nästa steg, när jag blir pensionär, ska bli att liera mig med Greta Thunbergs unga vänner och klimatstrejka varje fredag, tills politiker världen över tar beslut för en mer klimatsmart värld med framtidsutsikter. Vilka ”till” ska du ”till”?

Publicerad 21 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!