Ta tåg och buss om det är möjligt. Bor du så att du måste ta bilen för att handla mat, gran och klappar, fråga om grannen behöver skjuts så blir det en resa färre.

Ta tåg och buss om det är möjligt. Bor du så att du måste ta bilen för att handla mat, gran och klappar, fråga om grannen behöver skjuts så blir det en resa färre. Foto: Adobe Stock

Hur firar man en klimatsmart jul?

Naturskyddsföreningen tipsar

JUL. Julen blir lätt en högtid av slit och släng och överflöd som ger en lite besk eftersmak. Men det går att fira en klimatsmart jul som känns bättre i både kropp och själ. Här kommer några tips från Eva-Lena Neiman på Naturskyddsföreningen.

Av
Caroline Säfstrand

Julklapparna

Ge färre klappar så sparar du naturresurser och minskar klimatutsläpp. Omtanke, upplevelser och tjänster är dessutom oftast roligare att få och ge än prylar.

Resorna

Ta tåg och buss om det är möjligt. Bor du så att du måste ta bilen för att handla mat, gran och klappar, fråga om grannen behöver skjuts så blir det en resa färre.

Maten

Satsa på ett julbord med mycket frukt och grönt. Äpplen, grönkål, rödlök, brysselkål, rödbetor. Låt julbordet spraka av färg och komplettera gärna med sill eller skarpsill. Minska köttet och välj KRAV-märkt skinka och vilt- eller naturbeteskött. Undvik palmolja i kakor och godsaker - läs innehållsförteckningen på förpackningen.

Ljusen

Ljus alstrar värme så släck en lampa när du tänder elektriska julljus. Välj nya LED-lampor i ljusslingor och miljömärkta stearinljus som inte är gjorda av fossil paraffin eller palmolja och värmeljus utan metallhölje. Det finns både Svanen-märkta vanliga ljus och värmeljus.

Granen

Fråga granförsäljare efter en vanlig svensk rödgran som odlats så nära som möjligt och utan bekämpningsmedel och gödsel. Det finns också KRAV-märkta granar. Känner du en markägare? Fråga om du kan få köpa en gran som annars ska gallras bort.

Soporna

Sortera julsoporna. Ta bort snören från paketen och lägg dem i sortering för brännbart, sortera kartonger för sig och presentpapper i facket för pappersförpackningar. Se till att julgranen och tallriset hamnar i kommunens uppsamling för att så småningom blir fjärrvärme. Om du har värmeljus med metallhölje, peta loss den lilla rundeln i mitten så kan järnet där skiljas från aluminiumet.

Publicerad 21 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!