Nils Hector vill släppa in tonåringarna i värmen på Kafé de luxe. De senaste två månaderna har han fått ett nytt klientel av gäster med 12-15-åringar som har Kafé de luxe som värmestuga. Han vill ha ett samarbete med Växjö kommun om subventionerade priser på fika för ungdomarna mot att personalen ägnar mer tid åt dem.

Nils Hector vill släppa in tonåringarna i värmen på Kafé de luxe. De senaste två månaderna har han fått ett nytt klientel av gäster med 12-15-åringar som har Kafé de luxe som värmestuga. Han vill ha ett samarbete med Växjö kommun om subventionerade priser på fika för ungdomarna mot att personalen ägnar mer tid åt dem. "Vi vill inte kasta ut dem på gatan. Jag ser det här som en öppen inbjudan till alla näringsidkare i city att vara med och ta ansvar", säger Nils Hector. Foto: Hans Nilsson

Nils Hector vill släppa in tonåringarna i värmen på Kafé de luxe

VÄXJÖ.

Kafé de luxe på Sandgärdsgatan i Växjö har blivit en värmestuga för 12-15-åringar på dagtid. Nu vill ägaren Nils Hector ha ett samarbete med Växjö kommun om subventionerade priser på fika för ungdomarna mot att personalen ägnar mer tid åt dem.– Vi vill inte kasta ut dem på gatan. Jag ser det här som en öppen inbjudan till alla näringsidkare i city att vara med och ta ansvar för de här ungdomarna, säger Nils Hector.

Av
Hans Nilsson

Under hösten har Ica Cityhallen haft stora problem med tonårsgäng som hängt i och utanför butiken på Sandgärdsgatan.

Ica Cityhallen har drabbats av flera snatterier och det har förekommit hot från gängen mot personal och kunder, vilket ägaren John Curovac har berättat om.

Enligt polisen och kommunen har det även skett droghandel ute på gatan. Håkan Ernstson som har Ernston Foto mitt emot Ica Cityhallen berättade i Lokaltidningen att han såg öppen droghandel och flera slagsmål mellan gäng på Sandgärdsgatan och Klostergatan.

Men de senaste två månaderna har det blivit lugnt vid Ica Cityhallen. Det har både polisen, John Curovac och Håkan Ernstson vittnat om i Lokaltidningen.

Det kan vara så att en del i tonårsgängen har rört sig en bit bort och hänger inne på Kafé de luxe istället.

– Så är det, vi har fått ett nytt klientel med 12-15-åringar. Om det är just de tonåringarna som var utanför Ica Cityhallen vet jag inte. Men det är ungdomar som inte har någon annanstans att ta vägen, de går in och värmer sig på Kafé de luxe på dagtid mellan 14 och 18, säger Nils Hector, delägare av Kafé de luxe.

– Det blir en lite konstig situation, de har inga pengar att köpa något för. De kan vara 5 till 10 åt gången och 15 stycken på en hel dag. De tar tid i anspråk. De hindrar inte vår verksamhet, men vi får vara lite som en morsa eller farsa för dem.

"Vi har fått ett nytt klientel med 12-15-åringar som går in och värmer sig på Kafé de luxe på dagtid. Om det är just de tonåringarna som var utanför Ica Cityhallen vet jag inte. Men de har inte någon annanstans att ta vägen, och vi vill inte kasta ut dem", säger Nils Hector, delägare av Kafé de luxe. Foto: Hans Nilsson

Nils Hector har ingen lust att visa ungdomarna på dörren trots att de mest använder Kafé de luxe som en värmestuga.

– Vi vill inte slänga ut dem på gatan. Om människor känner sig ovälkomna kan det leda till kriminalitet. Vi vill inkludera dem och behandla dem med respekt, men vi ska ställa samma krav på dem som på andra gäster, säger Nils Hector.

Kafé de luxe är ingen fritidsgård. Men Nils Hector säger att han vill ta ansvar i samhället. Därför hoppas han på ett samarbete med Växjö kommun om att erbjuda ungdomarna fika till rabatterade priser.

Kommunen ska i så fall subventionera priserna på exempelvis läsk och chokladbollar till just den här gruppen av ungdomar mot att personalen på Kafé de luxe får ägna tid åt att prata med ungdomarna.

Nyligen hade Nils Hector möte med kultur- och fritidsförvaltningen i det här ärendet, men inget är klart än.

– Vi jobbar hårt för att få till ett samarbete med kommunen och jag ser det här som en öppen inbjudan till alla andra näringsidkare i centrum att vara med och ta ansvar för ungdomarna i ett samarbete med kommunen, förklarar Nils Hector.

– Fritidsförvaltningen har några dagar på sig att fundera på mitt förslag. Om det blir positivt besked tänker vi testa detta med start den 2 januari.

"Vi har fått ett nytt klientel med 12-15-åringar som går in och värmer sig på Kafé de luxe på dagtid. Om det är just de tonåringarna som var utanför Ica Cityhallen vet jag inte. Men de har inte någon annanstans att ta vägen, och vi vill inte kasta ut dem", säger Nils Hector, delägare av Kafé de luxe. Foto: Hans Nilsson

Personalen på Kafé de luxe verkar vara med på noterna, även om det inte ingår i deras utbildning eller arbetsbeskrivning att arbeta med ungdomar på det här viset.

– Vissa i personalen är intresserade av att gå steget längre och föra konstruktiva diskussioner med dem. Jag tror att det är bra för de här ungdomarna att vara här och samspela med personalen och få lära sig att ta ansvar, förklarar Nils Hector.

– Jag är lycklig att ha en fantastisk personalstyrka som vill vara med på projektet. Detta går förstås utanför deras kunskaper från restaurangskolorna, men eftersom de gillar utmaningar utanför ramarna och delar vår vilja till förbättring ställer de upp.

Det finns uppgifter om att det förekommer droghandel på baksidan av Kafé de luxe med tonårsgäng. Nils Hector ser mycket allvarligt på det.

– Jag har sett spår av droghandel på bakgården och jag vet att det ska ske droghandel på Sandgärdsgatan. Det vore en mardröm att få in det i vår lokal, den oron finns där. Men det känns inte som att de ungdomar som sitter hos oss är kriminella, säger Nils Hector.

Publicerad 21 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!