Musica Vitae i Växjö och dess konstnärliga ledare Malin Broman har den senaste tiden blivit nominerade till en Grammis för årets klassiska skiva och hyllade i Dagens Nyheter och Opus.

Musica Vitae i Växjö och dess konstnärliga ledare Malin Broman har den senaste tiden blivit nominerade till en Grammis för årets klassiska skiva och hyllade i Dagens Nyheter och Opus. Foto: Alexander Mahmoud

Musica Vitae och Broman hyllas – nominerade till Grammis

VÄXJÖ.

På en vecka har Musica Vitae i Växjö och dess konstnärliga ledare Malin Broman blivit nominerade till en Grammis för årets klassiska skiva och hyllade i Dagens Nyheter och Opus. – Det är jättestort, fantastiskt roligt. Musica Vitae är en toppensemble som Växjöborna ska vara stolta över, säger Andreas Lönnqvist, orkesterchef.

Av
Hans Nilsson

Det är för albumet "Fanny & Felix Mendelssohn: Double Concerto & String Quartet" som Musica Vitae/Malin Broman/Simon Crawford-Phillips är en av fem nominerade till en Grammis för årets klassiska skiva.

Dessutom valde en av Dagens Nyheters musikkritiker, Martin Nyström, ut den Grammisnominerade skivan med Musica Vitae som sin favoritskiva för 2019. Så här skriver han om "Fanny & Felix Mendelssohn: Double Concerto & String Quartet":

"Syskonen Mendelssohn är kanske det mest slående exemplet på hur kvinnor har stått i skuggan av männen i musikhistorien. Här presenteras de från var sitt håll i ett gnistrande musicerande och mötet dem emellan är lika förälskat som det är jämbördigt."

Ytterligare en fjäder i hatten var det sedan när Malin Broman, konstnärlig ledare för Musica Vitae, toppade årets Opuslista. I Opus, som är ett magasin för klassisk musik och opera, lyfter man fram Malin Broman som en musikalisk stjärna som är av det ovanliga slaget att det även får andra att skina.

Allt detta hände kammarorkestern Musica Vitae i Växjö på bara en vecka. Orkesterchefen för Musica Vitae, Andreas Lönnqvist, är överväldigad över all uppmärksamhet på riksplan.

– Det är det mest enastående jag har varit med om här i Växjö. Det är väldigt roligt att få bekräftelse utifrån och det är ett bevis på att Musica Vitae är en toppensemble i Sverige som Växjöborna ska vara stolta över, säger Andreas Lönnqvist och fortsätter:

– Visserligen känner vi oss uppskattade, men det kan vara värt att påpeka att Växjöborna inte behöver åka till en storstad för att njuta av kultur av högsta kvalitet, den finns här i Musica Vitae.

Andreas Lönnqvist är full av beröm inför Malin Broman, som efter fem år i Musica Vitae lämnar kammarorkestern till sommaren 2020.

– Som konstnärlig ledare i Musica Vitae har hon breddat orkesterns repertoar och hittat nya former för konserterna och velat utveckla dem med dans och rörelse.

Publicerad 22 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!