Madeleine Ströberg Edvardsson och hennes man Håkan Edvardsson drev Ströbergs Lanthandel i Torne i nära 30 år. De tror stenhårt på den satsning som hissföretagaren Kjell Johansson och Macken vill göra på lanthandeln.

Madeleine Ströberg Edvardsson och hennes man Håkan Edvardsson drev Ströbergs Lanthandel i Torne i nära 30 år. De tror stenhårt på den satsning som hissföretagaren Kjell Johansson och Macken vill göra på lanthandeln. "De har ett bra koncept och det är jättebra att Torne får en samlingspunkt igen. Det behövs i den här byn", säger Madeleine Ströberg Edvardsson. Foto: Calle Berglund

Paret Ströberg välkomnar nya lanthandeln i Torne: "De har ett bra koncept"

TORNE.

När Ströbergs Lanthandel i Torne lade ned i februari 2018 såg det ut som att en epok gick i graven för evigt - men redan till våren 2020 återuppstår butiken tack vare hissfabrikören Kjell Johansson och Macken i Växjö.– Jag tror på det här, det är rätt personer som kommer in i bilden med nya idéer, säger Madeleine Ströberg Edvardsson, som drev butiken i Torne i nästan 30 år.

Av
Hans Nilsson

Ströbergs Lanthandel i Torne är en äkta familjeaffär och har en 111 år lång historia. Butiken startades nämligen redan 1907 av Pehr Ströberg som var Madeleine Ströbergs farfar.

På 1950-talet tog hennes far, Bertil Ströberg, över lanthandeln, och han drev den till 1989. Då var det Madeleine Ströberg Edvardssons och hennes man Håkan Edvardssons tur att sköta Ströbergs Lanthandel.

Det gjorde paret med stor framgång fram till nedläggningen av butiken 2018.

– Det gick väldigt bra för oss, vi kunde försörja mig och min man och vår sonhustru som var anställd. Det finns en potential i den här lanthandeln, det var ju en social mötesplats i byn och det var mycket turister på sommaren. Men det var hälsan som tog ut sin rätt till slut, säger Madeleine Ströberg Edvardsson.

Det har funnits ett antal spekulanter på fastigheten i Torne med Ströbergs Lanthandel sedan vintern 2018. Någon av dem ville driva butik eller annan verksamhet.

Men det var först när Kjell Johansson, som har Hydroware i Alvesta, klev in i bilden som det blev en affär. Det var till honom Madeleine Ströberg Edvardsson och hennes man sålde fastigheten. Han tar över huset den 7 januari och sätter igång med att renovera det.

– Kjell Johansson är en jätteduktig entreprenör. Även om det var blandade känslor att sälja huset, jag har ju vuxit upp där, så känner jag att det är rätt person att sälja till. Annars hade jag inte sålt det till honom, det blir en förnyelse. Det behövs nytt blod, säger hon.

Lokaltidningen skrev nyligen om att Växjöbon Kjell Johansson, bondsonen som blev rik på hissar, har köpt fastigheten i Torne för att dra igång Ströbergs Lanthandel igen till våren 2020 tillsammans med det social projektet Macken i Växjö.

Macken ger sysselsättning åt personer som är utbrända och som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Tanken är att fyra-fem personer från Macken och ett par fast anställda ska jobba i butiken i Torne.

Kjell Johansson står redan bakom livsmedelsbutiken Kiddes-Nära Dej på Vikaholm i Växjö. Nu vill han testa en digitalisering av landsbygden i en lanthandel. Han och Macken vill även bland annat ha en cafédel i butiken och samarbeta med Nationalpark Åsnen och campingen för att locka turister.

– De har ett bra koncept och jag tror på idén med digitalisering och att man ska kunna handla på nätet. Sedan är det jättebra att Torne får en samlingspunkt igen. Det behövs i den här byn, folk har saknat det samlingspunkten där man träffar folk man kanske inte ser annars på hela vintern, säger hon.

Madeleine Ströberg Edvardsson är fullständigt lyrisk över att Ströbergs Lanthandel kommer till liv igen.

– Det här är ju helt unikt, att man öppnar en lanthandel och gör en nysatsning på landsbygden. Det händer inte ofta. Folk på bygden är jätteglada över att butiken i Torne ska öppna igen. Jag kommer självklart att bli kund och jag och min man finns här om de vill ha några råd.

– Det gäller att man tar emot kunderna med öppen famn, att man är trevlig och glad. Men det ska inte vara konstlat, det måste vara naturligt, förklarar hon.

Publicerad 22 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!