Den 29 december blir det

Den 29 december blir det "Skrivarfrukost - hållbara ord i mellandagar" på Det fria ordets hus. Foto: Hans Nilsson

Skrivarfrukost på Det fria ordets hus

VÄXJÖ. Söndagen den 29 december får man gå upp ganska tidigt om man vill vara med på "Skrivarfrukost - hållbara ord i mellandagar" på Det fria ordets hus på Kungsgatan 29 c i Växjö.

Från klockan 09.30 till 11:45 är det skrivande, frukost, och mer skrivande med Gunilla Lindahl som skrivinspiratör som gäller. Det kommer att bli en enkel och mjuk skrivarverkstad med input, inspiration och korta skrivövningar. Alla är välkomna. Man tar med papper och penna. Frukosten sker till självkostnadspris, runt 20 kronor.

Publicerad 22 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!