"Vi hade en publik på 550 personer och vi fick in 267 631 kronor. Det är väldigt mycket mer än vi hade hoppats på", säger Bengt Albertson, som var med och arrangerade Ankarstiftelsens gala för fattiga barn i Colombia. Foto: Hans Nilsson

Galan överträffade alla mål: "500 fattiga barn i Colombia får nu möjlighet att gå i skolan"

VÄXJÖ.

Galan i Växjö konserthus till förmån för fattiga barn i Colombia överträffade Ankarstiftelsens förväntningar rejält. Målet var att få in 200 000 kronor. – Vi fick ett överskott på 267 631 kronor, vi är jätteglada och tacksamma, säger Bengt Albertson, ansvarig för galan ihop med Patrik Åkesson.

Av
Hans Nilsson

Tisdagen den 3 december ordnade Ankarstiftelsen en gala med artister som bland andra Lasse Holm och Eddie Oliva i Växjö konserthus.

Ankarstiftelsen är en insamlingsstiftelse med 90-konto och med låga kostnader för administration och få anställda. Man jobbar nästan enbart med att finansiera byggen av skolor åt fattiga barn i Colombia.

Bengt Albertson i Växjö har varit 16 gånger i Colombia som volontär åt Ankarstiftelsen och hjälpt till med att bygga ett 20-tal skolor åt fattiga barn.

Den 3 december var han med och arrangerade galan i Växjö för att få ihop pengar till nya skolbyggnader åt fattiga barn i Colombia.

Inför galan intervjuade Lokaltidningen Bengt Albertson. Han sade då att han hoppades att det skulle komma 400 personer till konserthuset och att målet var att få in 200 000 kronor.

Båda de målen överträffades med råge på galan.

– Vi hade en publik på 550 personer och vi fick in 267 631 kronor. Det är mer än 30 procent mer än målet så det är väldigt mycket mer än vi hade hoppats på. Vi lyckades få med många företag som sponsrade oss med en rimlig summa, förklarar Bengt Albertson.

Totalt var det 27 företag i Växjö och andra orter i Kronobergs och Jönköpings län som sponsrade galan. De här drygt 267 000 kronorna kommer räcka till två skolbyggnader med totalt åtta salar.

– Det betyder konkret att 500 fattiga barn i Colombia får möjlighet att gå i skolan. Det här är barn som inte hade fått den möjligheten annars. I Colombia tar man ut skolavgifter och i fattiga familjer har inte föräldrarna råd att betala det, berättar Bengt Albertson.

Under 2020 åker Bengt Albertson till Colombia och är med och bygger de här skolorna för de pengar galan i Växjö samlade in.

– Den ena skolan ska byggas i Medellin i en stadsdel där det har varit mycket skjutningar och bråk, men var den andra ska byggas är inte klart än, säger han.

Förutom Lasse Holm och Eddie Oliva uppträdde Hallandsfolk, Greger Siljebo, Amanda Hård, Rebecca Peterson och Michael Bäck Band på galan i konserthuset. Musik i Syd Skåne och Kronoberg var med och arrangerade.

Publicerad 23 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!