När överläkare Adolf Lindblom bodde i det pampiga huset på Staglabergsgatan på Öster lät han inreda ett rum som bibliotek 1938. Det är här Jim Vigren nu har Wexiö Antikvariat.

När överläkare Adolf Lindblom bodde i det pampiga huset på Staglabergsgatan på Öster lät han inreda ett rum som bibliotek 1938. Det är här Jim Vigren nu har Wexiö Antikvariat. "Jag är väldigt nöjd med lokalen", säger han. Foto: Hans Nilsson

Hemlig skatt av gamla böcker i Staglabergets salonger

VÄXJÖ.

I Staglabergets Salonger i Växjö döljer sig en hemlig skatt i det gamla biblioteket - där finns nämligen Wexiö Antikvariat med tusentals begagnade böcker.– Det är inte så många som har hittat hit än, säger Jim Vigren, ägare av Wexiö Antikvariat.

Av
Hans Nilsson

När överläkare Adolf Lindblom bodde i det pampiga huset på Staglabergsgatan på Öster lät han inreda ett rum som bibliotek 1938.

Det är här Jim Vigren nu har Wexiö Antikvariat med begagnade böcker i flera olika genrer. Fullsortiment, kallar han det själv.

Miljön är nära på perfekt för ett antikvariat. Mysfaktorn och känslan av dåtid är hög, och det känns som att komma hem till någon när man gör ett besök.

Det är här Jim Vigren nu har Wexiö Antikvariat med begagnade böcker i flera olika genrer. Mysfaktorn och känslan av dåtid är hög. Det känns som att komma hem till någon när man gör ett besök.

Det är här Jim Vigren nu har Wexiö Antikvariat med begagnade böcker i flera olika genrer. Mysfaktorn och känslan av dåtid är hög. Det känns som att komma hem till någon när man gör ett besök. Foto: Hans Nilsson

Här finns en stor öppen spis i tegel som används som bokhylla nu, kraftiga bjälkar i taket, fönster med färgade glasrutor och stenplattor på golvet.

Man kan sitta bekvämt i bastanta skinnfåtöljer eller i en skinnsoffa och njuta av en bok. Böckerna är prydligt uppställda längs väggarna.

I huset är det flera olika verksamheter och kontor. Intill antikvariatet finns ett stort gemensamt kök. Mitt i detta går Jim Vigren omkring och njuter av miljön.

– Jag är väldigt nöjd med lokalen, jag har faktiskt haft en bokcirkel här med några damer som ville vara här för att de gillade lokalen. Det var väldigt trevligt att vara med på den, säger Jim Vigren.

"Här har jag mest enstaka kunder hittills, det är ganska glest med dem faktiskt"

Han har lång erfarenhet av att driva antikvariat nu. Jim startade Tingsryds Antikvariat på Centralgatan i Tingsryd, ett stenkast från Börjes, för 17 år sedan.

– Jag hade inte så många kunder från Tingsryd, de flesta som handlade av mig i affären kom från Växjö, Blekinge och Skåne. De åkte till Tingsryd för att fika på hyllan på Börjes och sedan besökte de mig, berättar han.

– Nu har barnen vuxit upp och då valde jag och min sambo att flytta till Växjö för ett år sedan och lägga ned antikvariatet i Tingsryd. Jag letade efter en lokal i Växjö för att fortsätta med antikvariatet, och fastighetsägaren till Staglabergets salonger ville ha en sådan här verksamhet i Adolf Lindblolms gamla bibliotek.

Miljön är speciell i Wexiö Antikvariat. Här finns en stor öppen spis i tegel som Jim Vigren använder som bokhylla, kraftiga bjälkar i taket, fönster med färgade glasrutor och stenplattor på golvet. Man kan sitta bekvämt i de bastanta skinnfåtöljerna och njuta av en bok.

Miljön är speciell i Wexiö Antikvariat. Här finns en stor öppen spis i tegel som Jim Vigren använder som bokhylla, kraftiga bjälkar i taket, fönster med färgade glasrutor och stenplattor på golvet. Man kan sitta bekvämt i de bastanta skinnfåtöljerna och njuta av en bok. Foto: Hans Nilsson

Helt perfekt är inte lokalen, Jim Vigren får inte plats med alla böcker i Adolf Lindbloms gamla bibliotek. Därför måste han använda korridorer, skrymslen och källaren till sina böcker också. Men det verkar inte ha någon större betydelse.

– Man kan säga att mitt antikvariat är lite som ett showroom, jag har ett lager i källaren också. Men 95 procent av min försäljning sker på nätet, folk från hela landet köper av mig på nätet, förklarar Jim Vigren som bara har öppet på tisdagar och torsdagar 17 till 19.

– Här har jag mest enstaka kunder hittills, det är ganska glest med dem faktiskt. Jag måste utveckla antikvariatet mer, men det är svårt att försörja sig på ett antikvariat, säger Jim Vigren, som jobbar natt inom vården sedan över 30 år.

Jim Vigren har plöjt igenom tusentals böcker från 1800-talet och 1900-talet för att avgöra om de är deckare. Han är troligen en av landets främsta deckarspecialister.

Jim Vigren har plöjt igenom tusentals böcker från 1800-talet och 1900-talet för att avgöra om de är deckare. Han är troligen en av landets främsta deckarspecialister. Foto: Hans Nilsson

Jims väg in i antikvariatets värld började med att han älskade att läsa deckare i tonåren. När han var i 20-25-årsåldern började han samla på gamla deckare. Han blev en deckarspecialist med tiden, och 2013 gav han ut "Illustrerad programguide över svensk spänningslittteratur" med titlar och priser på deckarböcker 1837-2000.

Jim är troligen en av landets främsta deckarspecialister.

– Jag har bland annat hjälpt litteraurprofessorer med uppgifter. Det finns otroligt mycket gamla deckare och jag har plöjt igenom tusentals böcker från 1800-talet och 1900-talet för att avgöra om de är deckare.

– Svenska författare använde engelska pseudonymer som Robinson Wilkins, som hette Harald Jonsson egentligen. De spottade ur sig deckare, ofta såldes de på tåg och ångbåtar och författarna hade dålig avtal med förlagen. Man såg ned på deckarlitteraturen, det var mer religiöst förr och man frågade sig varför barn skulle läsa om mord, säger Jim.

Publicerad 23 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!