Här på scenen på Växjö Teater stortrivs Nils Åkesson. Han gör nyårsrevyn i Växjö för 29:e året, han är både aktör i och regissör av föreställningen

Här på scenen på Växjö Teater stortrivs Nils Åkesson. Han gör nyårsrevyn i Växjö för 29:e året, han är både aktör i och regissör av föreställningen "Tält vare här" som har premiär på nyårsafton. Foto: Hans Nilsson

"En obeskrivlig känsla att stå på den här scenen på nyårsafton"

VÄXJÖ.

På nyårsafton väntas häftiga pyrotekniska effekter och många glada skratt i Växjö Teater - då är det nämligen premiär på "Tält vare här" - Växjörevyn 2020.– Det är en obeskrivlig känsla att stå på scenen på teatern på nyårsafton. Det är fullt med folk som skrattar och stämningen är underbar, säger revykungen Nils Åkesson.

Av
Hans Nilsson

Nyårsrevyn är den största händelsen under hela året i nöjeslivet i Växjö publikt och ekonomiskt.

Den omsätter flera miljoner kronor och varje år ser totalt 6 000 till 10 000 personer revyn beroende på hur många föreställningar det är.

Suget har även i år varit stort efter biljetter till de 19 planerade föreställningarna av 2020 års revy "Tält Vare Här":

– Det har till och med sålt bättre med biljetter än tidigare år vid samma tidpunkt, säger Nils Åkesson, när han intervjuas den 17 december.

Nyårsrevyn på Växjö Teater är den största händelsen under hela året i nöjeslivet i Växjö publikt och ekonomiskt. Premiären av

Nyårsrevyn på Växjö Teater är den största händelsen under hela året i nöjeslivet i Växjö publikt och ekonomiskt. Premiären av "Tält Vare Här" sker på nyårsafton den 31 december klockan 15.00 på Växjö Teater. Foto: Mats Samuelsson

Premiären av "Tält Vare Här" sker på nyårsafton den 31 december klockan 15.00 på Växjö Teater. Nästa föreställning blir klockan 19.00 på kvällen samma dag. Sedan spelas den på fredagar, lördagar och söndagar fram till den 1 februari.

– Många har det som tradition att fira nyår genom att gå på revyn på Växjö Teater. Jag känner igen en del ansikten i publiken, det är ju mötet med publiken och det roliga arbetet med den fantastiska ensemblen som gör att man håller på med det här, förklarar Nils Åkesson som gör revyn för 29:e året och som både är aktör i och regissör av föreställningen.

– Det är hela familjer som kommer och tittar på revyn, alltifrån barn på fyra-fem år till 80-90-åringar. Och de skrattar åt lite olika saker som händer på scenen.

"Många har det som tradition att fira nyår genom att gå på revyn på Växjö Teater. Det är mötet med publiken och det roliga arbetet med den fantastiska ensemblen som gör att man håller på med det här", säger Nils Åkesson som gör nyårsrevyn för 29:e året. Foto: Hans Nilsson

Det är bland annat Nils Åkesson, Maria Wranå, Talis Vasko och Martin Jägervall som sätter sin prägel på nyårsrevyn i Växjö tillsammans med dansarna.

Revygänget Från Vettet, som Växjörevyns ensemble kallar sig, bjuder på humor och komik till tjusiga sång- och dansnummer och det utlovas flera härliga komiska överraskningar.

– Det har ju hänt så mycket i Växjö och i Sverige under 2019. Titeln på revyn, "Tält vare här", anspelar på det stora tältet över det nya stations- och kommunhuset. Det blir något med Eskil Erlandsson, Brexit och Angelica Bengtssons stav, berättar Nils Åkesson.

– Det är Staffan Bjerstedt och Christer Andersson som skriver det mesta av manuset. De är två av mina gamla kompisar från studentspexet på högskolan på 80-talet. De bor inte i Växjö, men de är duktiga på att följa med i vad som händer här. Jag skriver några av de återkommande numren i revyn, som Åsa-Nisse, älgjägarna och spöket.

Medverkande i "Tält vare här" - Växjörevyn 2020

Nils Åkesson - Växjös revyprofil gör med ”Tält var det här” sin 29:e nyårsuppsättning i egen regi. Han inledde sin revyera på nyårsafton 1990 med "Från vettet". Han har fått Växjö kommun hedersbelöning av särskilda skäl. Två gånger har han vunnit i Revy-SM, och han har belönats med Bosse Parneviks stipendium. Nils har spelat operett och revy i Kristianstad och satt upp musikaler och komedier sommartid i Gemla och Växjö.

Maria Wranå - Maria är en revyveteran, utbildad vid Scen- och Operahögskolan i Göteborg. Hon har gjort roller vid Malmö Opera- och Musikteater och Göteborgsoperan. Maria har även gjort flera huvudroller på Kristianstad teater, i operettsuccéerna Glada Änkan och Vita Hästen. Hon har framträtt som solist vid den ansedda Zürichoperan, och medverkat i flera uppsättningar på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Martin Jägervall - Martin har varit med i olika teatersammanhang, som hos Dramatörerna, och han stod på scen i uppsättningen Stinsen brinner i Museiparken 2009. Han är också körsångare och har under flera år varit med i Smålandsoperan. Förra året debuterade han i Växjörevyn.

Talis Vasko - Är en av de verkliga Växjörevy-veteranerna, han var med i den allra första revyn. Talis Vasko är en välkänd profil i Växjös teaterliv med många roller i bagaget. Han har bland annat medverkat i en rad av Dramatörernas produktioner och spelat musikal i Konserthuset..

Julia Johnson - Julia har dansat sedan hon var sex år gammal. Hon har dansat de flesta stilar från balett till hiphop, idag arbetar hon som danslärare på Kulturama Preparandum. Hon har bland varit med i musikalen Jesus Christ Superstar och varit en av dansarna i Allsång i Linnéparken. Det är fjärde gången hon är med i Växjörevyn

Cornelia Medin - Cornelia har gått en spetsutbildning i dans på Lunds dans- och musikalgymnasium och har medverkat i ett flertal föreställningar, bland annat på Glasklart i Malmö. Hon var också med och satte upp musikalen Fame.

Sara Kuoppa - Sara är med i revyn för fjärde året i rad. Hon är utbildad musikalartist med flera föreställningar på meritlistan.

Cornelia Havsing - Är med i Växjörevyn för tredje året, hon har dansat sedan hon var åtta år och har bland annat medverkat i Expressions och som Cheerleader för Växjö Lakers. Cornelia dansar i Kulturama Preparandum Cheerleaders och Cheer Prep.

Publicerad 24 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!