Under 2020 fyller Regionteatern Blekinge Kronoberg 50 år. Det kommer firas med jubileumsföreställningen

Under 2020 fyller Regionteatern Blekinge Kronoberg 50 år. Det kommer firas med jubileumsföreställningen "Festen", bland annat. "Vi satsar superstort på "Festen" där publiken får vara med skådespelarna på scenen i hela föreställningen", säger Marie Björkman, försäljnings- och marknadsansvarig på Regionteatern Blekinge Kronoberg. Foto: Hans Nilsson

Regionteatern firar 50 år med "Festen": "Vi satsar superstort"

VÄXJÖ.

Regionteatern Blekinge Kronoberg har haft stora publiksuccéer under 2019 och förnyat sin verksamhet för att nå en bredare publik - nu laddar man för den stora festen 2020 när Regionteatern fyller 50 år.– Vi satsar superstort med "Festen" där publiken får vara med skådespelarna på scenen i hela föreställningen, säger Marie Björkman på Regionteatern.

Av
Hans Nilsson

Det var 1970 som Växjöensemblen startades. Då var det en regional ensemble inom Riksteatern och det var också grunden till det som skulle bli Regionteatern Blekinge Kronoberg.

2020 firar man därför 50-årsjubileum. Det firas rejält bland annat med jubileumsföreställningen "Festen", som har premiär den 7 mars 2020 i Växjö. Pjäsen bygger på Thomas Vinterbergs dogmafilm "Festen" från 1998.

Regionteatern fyller 50 år under 2020. Det firas rejält bland annat med jubileumsföreställningen

Regionteatern fyller 50 år under 2020. Det firas rejält bland annat med jubileumsföreställningen "Festen", som har premiär den 7 mars i Växjö. Pjäsen bygger på Thomas Vinterbergs dogmafilm "Festen" från 1998. Den regisseras av Therese Willstedt, vd och scenkonstchef för Regionteatern. Foto: Pressbild

Den regisseras av Therese Willstedt, som är vd och scenkonstchef för Regionteatern.

– Hela vår ensemble är med i föreställningen och publiken är också med. Vi vill gärna att publiken kommer festklädd. Ett 40-tal i publiken kommer att få sitta vid ett stort bord och äta med skådespelarna i föreställningen, berättar Marie Björkman, försäljnings- och marknadsansvarig på Regionteatern.

I 50-årsfirandet ingår även "Lohengrin Dreams" en samproduktion med Norrlandsoperan som spelas i Växjö konserthus den 20 februari, där man utforskar Richard Wagners operavärld med cirkusakrobater, operasångare och dansare. "Djurens karneval" den 21 mars, en storslagen dansföreställning för hela familjen, är också en del av jubileumsåret.

Om man ser tillbaka på 2019 så har Regionteatern Blekinge Kronoberg haft ett par riktigt stora publika succéer, främst med "Balladen om Nygatan 8" och "Lust".

Men 2019 har också varit ett år då Regionteatern har arbetat hårt för att nå en ny och bredare publik med hjälp av Medborgarscenen och performance lecture och det arbetet fortsätter 2020.

Enligt Marie Björkman var Regionteatern först i Sverige med att satsa på en medborgarscen med dokumentär scenkonst.

– Det har varit väldigt lyckat. Vi har bjudit invånarna till scenkonstens värld på teatern och vi skapar debatt, nya perspektiv och diskussioner och reflektioner. Vi vill att fler ska upptäcka hur mycket det finns på Regionteatern och att det finns något för alla här, säger Marie Björkman.

Här tittar Marie Björkman, försäljnings- och marknadsansvarig på Regionteatern, på en trailer till

Här tittar Marie Björkman, försäljnings- och marknadsansvarig på Regionteatern, på en trailer till "Festen". "Hela vår ensemble är med och publiken kommer att få sitta vid ett stort bord och äta med skådespelarna i föreställningen", säger hon. Foto: Hans Nilsson

Satsningen på att visa på ett annat Araby är en viktig del i medborgarscenen. Det kommer nu att leda fram till att det blir en premiär av föreställningen "Älskade Araby" på Regionteatern den 13 februari 2020.

– Manuset består av intervjuer med människor i Araby, vi har filmat och pratat med dem. Araby är stigmatiserat av den bild som media har gett. Men här låter vi tre civila aktörer från Araby spela sig själva på scenen. De får ge sin bild av hur det är att bo och leva i Araby, men de är regisserade av vår husregissör, Andreas Dahl.

– I medborgarscenen ingår performance lecture där vi samarbetar med Linnéuniversitet. Forskare från universitet har fått hålla i föreläsningar som också har varit regisserade av Regionteatern för att utforska och kommunicera med hjälp av scenkonsten.

Marie Björkman anser att medborgarscenen har gett resultat.

– Ja, 60 procent av publiken på medborgarscenen besöker Regionteatern för första gången. De hade aldrig kommit hit annars. Det har varit unga vuxna från universitet och boende i Araby. Vår förhoppning är att de ska få upp ögonen för Regionteatern och gå på andra föreställningar, säger Marie Björkman.

– Vi tycker också att det är viktigt att få med näringslivet i ett samarbete. Tillsammans kan vi stärka Växjö, särskilt med tanke på att det skärs ned på kulturen och att det sker på bekostnad av livskvalitet. Kulturen har en stark attraktionskraft för en stad.

Regionteaterns historik

1970 startar Växjöensemblen, en regional ensemble inom Riksteaterns organisation.

1984 bildas Kronobergsteatern, en stiftelse med Landstinget Kronoberg och Växjö kommun som huvudmän.

1992 blir teatern, efter en försöksperiod på två år, länsteater även för Blekinge.

1994 byter teatern namn till Regionteatern Blekinge Kronoberg.

2003 ombildas teatern till aktiebolag med följande aktiefördelning: Region Kronoberg 49 procent, Region Blekinge 29 procent och Växjö kommun 22 procent

Publicerad 25 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!