På Fagrabäcksvägen 20 i Växjö säljer Tony Rees fyrverkerier. Det är 24:e året han håller på med det. Tony Rees säljer mest av bombtårtor som står upprätt och som inte behöver förankras.

På Fagrabäcksvägen 20 i Växjö säljer Tony Rees fyrverkerier. Det är 24:e året han håller på med det. Tony Rees säljer mest av bombtårtor som står upprätt och som inte behöver förankras. Foto: Hans Nilsson

Tony har sålt fyrverkerier i 24 år: "De sista åren har jag sålt bättre än någonsin"

VÄXJÖ.

På Fagrabäcksvägen 20 i Växjö säljer Tony Rees fyrverkerier för fulla muggar sedan dagarna innan jul. Det är 24:e året han håller på med det. – De sista tre åren har jag sålt bättre än någonsin och jag säljer mycket av tysta bombtårtor till hundägare, säger Tony Rees.

Av
Hans Nilsson

Årets nyhet inom fyrverkeribranschen är att raketer med styrpinne är förbjudna att användas utan tillstånd och rätt utbildning sedan den 1 juni.

Så det blir inget nyårsfirande med raketer i Sverige vid nyår. Om man bryter mot det kan man dömas till böter eller fängelse i upp till tre år.

Att raketer med styrpinne nu inte längre får säljas eller användas, utan rätt tillstånd och genomgången utbildning, är inget som bekymrar Tony Rees i Växjö.

Han säljer fyrverkerier från Swea Fireworks i en lokal som HSB äger numera på Fagrabäcksvägen 20 på Öster.

Det Tony Rees säljer mest av är fyrverkeritårtor, eller bombtårtor, som står upprätt och som inte behöver förankras.

– Raketer med styrpinne säljer jag inte längre. Jag säljer mest bombtårtor och så har det varit i flera år. Det är en tårta med skott. Man ställer dem på marken och tänder på och backar undan och sedan sköter de sig själva, säger Tony Rees.

Tony Rees jobbar inom vården till vardags. Att han säljer fyrverkerier beror mest på att han är intresserad av det.

– Jag tycker det är roligt med fyrverkerier, och det är ju en tradition med fyrverkerier på nyår. Och jag säljer väldigt mycket, de senaste åren har försäljningen ökat. Det är mycket familjer som kommer in och handlar av mig, säger han.

Tony Rees vill också påpeka att han har fyrverkerierna inlåsta i containrar under kvällar och nätter.

– Mina containrar är dessutom övervakade av kameror dygnet runt och de är uppkopplade till Securitas. Polisen cirkulerar här på nätterna också, klargör Tony Rees.

Fyrverkeriregler för hela Sverige

Tio råd för ett säkrare fyrverkeri

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år.

Fyrverkerier bara får skjutas under några få timmar på nyårsafton och att man ska vara försiktig och använda sunt förnuft så ingen skadas.

Det krävs utbildning och tillstånd från räddningstjänsten för att få hantera vissa typer av fyrverkeriartiklar.

Exempel på artiklar som kräver tillstånd är fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt.

Från och med 1 juni 2019 krävs även tillstånd för hantering av raketer med styrpinne.

Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers och isfacklor.

1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

4. Rigga pjäsen enligt bruksanvisningen

5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs

7. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen

8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: msb.se

Publicerad 26 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!