Earth Week kan leda till ett större engagemang i miljö- och hållbarhetsfrågor hos Växjöborna, hoppades Charlotte G. Brynielsson, hållbarhetschef, och Sofia Asplund, projektledare för Earth Week, i mars 2019 i en artikel i Lokaltidningen.

Earth Week kan leda till ett större engagemang i miljö- och hållbarhetsfrågor hos Växjöborna, hoppades Charlotte G. Brynielsson, hållbarhetschef, och Sofia Asplund, projektledare för Earth Week, i mars 2019 i en artikel i Lokaltidningen. Foto: Hans Nilsson

Planeringen igång för Earth Week 2020

VÄXJÖ.

2019 satsade Växjö kommun 300 000 kronor på Earth Week - nu planerar man inför Earth Week 2020 med temat Tillsammans för det hållbara samhället.

Av
Hans Nilsson

Earth Week är Växjö kommuns årliga hållbarhetsvecka i mars som lyfter framtidens frågor kring hållbarhet.

2020 blir sjunde året i rad som Växjö kommun ordnar Earth Week. Under några dagar väntas tusentals besökare och deltagare till de olika eventen i Växjö på Earth Week som äger rum den 23-28 mars 2020.

Earth Week-veckan brukar bjuda på föreläsningar, mötesplatser, events och mycket annat. Växjö kommun kommer bland annat bjuda in företag, organisationer, föreningar, nätverk och studieförbund att delta som arrangör under vecka 13.

Sofia Asplund var projektledare för Earth Week 2019. Hon pekade på betydelsen av miljöveckan när Lokaltidningen intervjuade henne i mars 2019.

– Det här skapar engagemang i frågor som rör hållbarhet och miljö. Det här är en chans för kommunen att kommunicera hållbarhetsfrågor gentemot medborgarna och att skapa mötesplatser och gemenskap med aktörer och besökare, förklarade Sofia Asplund.

– Det här är en stor och viktig satsning för oss. Vi utgår från FN:s 17 globala mål för en hållbar framtid, det som kallas för Agenda 2030, sade Charlotte G. Brynielsson, hållbarhetschef på Växjö kommun, i samma artikel.

Publicerad 28 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!