Kursen startar tisdagen den 14 januari 2020 i Ungdomsgruppens lokaler på Industrigatan 9 i Växjö.

Kursen startar tisdagen den 14 januari 2020 i Ungdomsgruppens lokaler på Industrigatan 9 i Växjö. Foto: Hans Nilsson

Utbildning för tonårsföräldrar

Av
Hans Nilsson

VÄXJÖ. Ungdomsgruppen i Växjö kommun erbjuder alla som har barn i åldern 12-18 år att delta i en föräldrautbildningen.

Kursen startar tisdagen den 14 januari 2020 i Ungdomsgruppens lokaler på Industrigatan 9 i Växjö. Man börjar med drop-in fika 16.30, sedan drar kursen igång klockan 17.00 och varar till 18.30.

Man träffas nio kvällar, en gång i veckan, och hjälper tonårsförälder att förstå sitt barns utveckling och hantera barnets beteende. För att kursen ska kunna starta.behlöver man vara12-15 föräldrar i gruppen. Kursen är kostnadsfri och UIngdomsgruppen bjuder på kaffe och macka.

På kursen utgår man från att varje barn och förälder är olika. Hellre än att lära ut "det rätta sättet" att vara förälder på försöker man uppmärksamma de alternativ som stöttar föräldrarna.

Publicerad 28 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!