Anna Bergström har företaget EyePleasure i Växjö. Hon är är lyrisk över Aengeln Englunds insats som mentor åt henne.

Anna Bergström har företaget EyePleasure i Växjö. Hon är är lyrisk över Aengeln Englunds insats som mentor åt henne. "Jag har utvecklats både som människa och företagare av att ha honom mentor", säger hon. Foto: Hans Nilsson

Aengeln Englund årets mentor: "Guld värt att ha någon som Aengeln att prata med"

VÄXJÖ.

Nyföretagarcentrum i Kronoberg har utsett Aengeln Englund i Växjö till "Årets mentor". Det var hans adept Anna Bergström som nominerade honom till utmärkelsen.– Det är guld värt att ha någon som Aengeln att prata med den erfarenhet han har, säger Anna Bergström, som driver företaget EyePleasure.

Av
Hans Nilsson

Nya företagare har möjlighet att få en mentor kostnadsfritt under ett helt år via Nyföretagarcentrum i Växjö.

Aengeln Englund i Växjö är en av de lite mer erfarna företagare som gärna ställer upp som mentor åt nya företagare. Han driver företaget Rocking Digital som hjälper företag med digitalisering och processer.

Aengeln Englund är nu inne på sitt fjärde mentorskap och han har precis blivit vald till "Årets mentor" för andra gången.

– Som mentor träffar man sin adept regelbundet i ett år. Jag försöker komma fram till vad jag kan hjälpa till med, jag ställer tuffa frågor och tittar på vilka mål adepten har med företaget, förklarar Aengeln Englund.

– Jag växer som människa av att vara mentor, jag lär mig något själv också i den här rollen och det är många saker jag kommer på som jag behöver ta tag i själv i mitt eget företag genom att prata med en adept.

Nyföretagarcentrums motivering till att Aengeln Englund skulle få utmärkelsen var denna:

”För att under mentorsåret på ett utomordentligt sätt stöttat och hjälpt en nyföretagare att växa både professionellt och personligt - för inspiration, struktur och mod att utvecklas.”

Det är Anna Bergström som har varit Aengeln Englunds adept under snart ett år och det var hon som nominerade honom till "Året mentor".

Anna Bergström driver företaget EyePleasure i Växjö sedan i februari 2017. Hon är konsult och inom administration, telefoni och kundservice och hon är lyrisk över Aengeln Englunds insats som mentor åt henne.

– Jag har utvecklats både som människa och som företagare av att träffa honom en gång i månaden och prata om företagande. Han är lugn och bra, och han lyssnar på mig. Sedan tror jag att det är bra för mig att ha en man som mentor, säger Anna Bergström.

– Rent generellt är vi kvinnor inte så duktiga på att värdera oss själva, män är bättre på att sätta ett högre pris på sina tjänster. Det har gett resultat, jag har blivit bättre på det. Han har också hjälpt mig med hur man ska nätverka, det är ju väldigt viktigt.

Publicerad 29 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!