Den 12 januari 2020 är det dags för den årliga nyårskonserten i Folkets Hus med Alvesta och Vislanda musikkårer, här på bilden under ledning av dirigenten Jan-Erik Svarfvar i vit smoking.

Den 12 januari 2020 är det dags för den årliga nyårskonserten i Folkets Hus med Alvesta och Vislanda musikkårer, här på bilden under ledning av dirigenten Jan-Erik Svarfvar i vit smoking. Foto: Privat

Musikkårerna bjuder in till nyårskonsert

ALVESTA.

För sjätte året i rad bjuder Alvesta och Vislanda musikkårer in till nyårskonsert i Folkets Hus. Den här gången samlar man in pengar till Barncancerfonden. – Det är alltid fullsatt i Thalia och bra stämning på de här konserterna, säger Johnny Ringeborn, trumpetare i musikkåren.

Av
Hans Nilsson

Söndagen den 12 januari klockan 15.00 till 17.00 är det dags igen för den årliga nyårskonserten i Thalia i Folkets Hus i Alvesta.

Då kommer Alvesta och Vislanda musikkårer under ledning av dirigenterna Jan-Erik Svarfvar och Kenneth Lindblad att fira in det nya året ihop med publiken.

– På nyårskonserten brukar det komma till 4-5 hemvändare som är med och spelar. Så vi blir ofta 30 musiker på scenen, säger Johnny Ringeborn, styrelseledamot i musikkåren i Vislanda.

Alvesta och Vislanda musikkårer bjuder på ett varierat program. På repertoaren står bland annat "Radetzkymarschen", "Annen-Polka" och "An der schönen blauen Donau". Dessutom kryddar man med lite modernare musik av Phil Collins "Against All Odds" och Elton Johns "Can You Feel The Love Tonight" från Lejonkungen.

Solist är Kajsa Lindblad. Musik- och dramagruppen uppträder under ledning av kantorn Maria Magnusson och prästen Elisabeth Cárcamo Storm är konferencier.

Precis som vanligt går intäkterna från konserten till forskning kring cancer. I år väljer man att skänka pengarna till Barncancerfonden.

– Det här är en av anledningarna till att det kommer så mycket folk på nyårskonserten. Totalt under fem år har vi fått ihop 260 000 kronor som vi har kunnat skänka till olika cancerfonder. De pengarna kommer från delar av intäkterna och från sponsorer, berättar Johnny Ringeborn.

För Alvesta och Vislanda musikkårer är nyårskonserten ännu ett festligt tillfälle att visa upp sig inför Alvestapubliken.

– Vi är kända, vi gör ett 20-tal spelningar om året i Alvesta kommun, bland annat på nationaldagen, valborg, lucia och i kyrkor. Särskilt i Vislanda är vi populära, där har vi en hängiven supporterklubb som sponsrar oss, säger Johnny Ringeborn, som spelat i musikkåren i Vislanda sedan 1975.

Publicerad 29 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!