Från och med tidigast mars 2020 blir det nya taxor för parkering i Växjö tätort. Det blir bland annat en fördubblad timtaxa i zon 2, det beslutades i kommunfullmäktige nyligen.

Från och med tidigast mars 2020 blir det nya taxor för parkering i Växjö tätort. Det blir bland annat en fördubblad timtaxa i zon 2, det beslutades i kommunfullmäktige nyligen. Foto: Hans Nilsson

Nu är det klart - nya avgifter för parkering i Växjö tätort

VÄXJÖ.

Från och med mars 2020 blir det nya taxor för parkering i Växjö tätort. Det blir bland annat en fördubblad timtaxa i zon 2, det beslutades i kommunfullmäktige nyligen.

Av
Hans Nilsson

Växjö kommun vill skapa bättre förutsättningar och ökad tillgänglighet för besökare i Växjö centrum. Därför har kommunfullmäktige beslutat om nya regleringar och taxor för parkering som ska börja gälla tidigast mars 2020.

Följande åtgärder har godkänts av kommunfullmäktige. Timtaxan höjs till 10 kronor per timme i zon 2 från nuvarande 5 kronor per timme. Dagstaxan höjs till 40 kronor per dag från nuvarande 30 kronor per dag och månadsbiljetten höjs till 650 kronor per månad från nuvarande 450 kronor per dag.

Det blir en förlängning av taxetider för zon 1. Avgiften 18 kronor per timme förblir oförändrad men tiden för avgift förlängs till 09.00-21.00 vardagar. Dag före helgdag (lördag) gäller avgiften klockan 09.00-12.00, övrig tid är det avgiftsfritt.

I parkeringshuset WTC och Drottninggatan blir avgiften 18 kronor per timme oförändrad. Men tiden för avgift förlängs till 09.00-21.00 vardagar. Dag före helgdag (lördag) gäller avgift klockan 09.00-12.00. Övrig tid är det oförändrat.

Dessutom utökas möjligheterna till flerdygnsparkering genom att kvarteret Fabriken blir 7-dygnsparkering, korttidsparkeringarna ska ses över och vid parkering på laddplats tillkommer en extra avgift utöver parkeringsavgift med 10 kronor per timme.

En uppföljning av dessa förändringar ska ske i samband med delårsbokslut i augusti 2020.

Publicerad 29 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!