Ami Dregelid, Sven Ahlbäck och Ellika Frisell håller i knutsdansen i IOGT i Växjö den 11 januari.

Ami Dregelid, Sven Ahlbäck och Ellika Frisell håller i knutsdansen i IOGT i Växjö den 11 januari. Foto: Privat

Heldag med knutsdans på IOGT - Valshuset håller i dans- och spelkurs

VÄXJÖ.

Lördagen den 11 januari 2020 bjuds det på en heldag med knutsdans på IOGT-NTO på Vattentorget i Växjö. Från klockan 10.30 till 23.00 blir det musik och dans med Valshuset.

Av
Hans Nilsson

Det är fokus på sväng och samspel i låtspel och dans med Ami Dregelid, Ellika Frisell och Sven Ahlbäck från Valshuset på Knutsdansen den 11 januari.

Under denna heldag blir det parallella spel- och danskurser som avslutas med konsert och dans på kvällen.

Ami Dregelid, Ellika Frisell och Sven Ahlbäck har tillsammans och var för sig fördjupat sig i hur musik och dans samverkar.

På danskursen leder de övningar i samdans, balans, svikt, rotationsteknik och tydlighet. En kraftfull avspänd dans i samspel med musiken.

På spelkursen blir det låtutlärning där man jobbar med olika verktyg för sväng och dansbarhet, bland annat stråkteknik, tydlighet, frasering och timing.

Efter kurserna äter man gemensam buffét och så blir det konsert med Ellika och Sven, som fortsätter med danskväll där man får höra mer av dem.

Publicerad 30 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!