Muhammed Ali, till höger i bild, och hans kusin Abdulrahman Sawadi, och Jan Bergman som äger lokalen där de båda kusinerna nu driver Motorservice & Bilvård, ett nytt företag på Kyrkogatan i Alvesta.

Muhammed Ali, till höger i bild, och hans kusin Abdulrahman Sawadi, och Jan Bergman som äger lokalen där de båda kusinerna nu driver Motorservice & Bilvård, ett nytt företag på Kyrkogatan i Alvesta. Foto: Sebastian Lindgren

Kusiner har startat företag med bilvård och motorservice i Alvesta

ALVESTA.

Motorservice & Bilvård är ett nytt företag på Kyrkogatan jämte Wellness Studio i Alvesta. Det är Muhammed Ali och hans kusin Abdulrahman Sawadi som har startat företaget.– Jag är jättelycklig över att ha en egen bilverkstad, det här är en dröm för mig, säger Muhammed Ali, 23 år.

Av
Hans Nilsson

Det var måndagen den 16 december som Motorservice & Bilvård slog upp portarna för de första kunderna på Kyrkogatan i Alvesta.

Muhammed Ali, 23 år, och hans 35-årige kusin Abdulrahman Sawadi har båda lämnat Syrien för att bygga upp ett nytt liv i Sverige.

Det är inte så enkelt att skapa en ny tillvaro här, vilket Muhammed snart blev varse när han kom till Sverige och Karlskrona 2011 som 16-åring.

– Här i Sverige förstod jag att jag måste ha en utbildning och ett intyg för att ha en chans att få jobb. I Syrien är det mycket lättare att få jobb, säger Muhammed Ali.

Muhammad Ali gick fordonsprogrammet på gymnasiet i Karlskrona och efter det fick han jobb i verkstaden på Holmgrens Bil.

– Sedan pratade jag med min kusin, han har bott åtta år i Alvesta. Han berättade att det inte fanns någon sådan här verksamhet med motorservice och biltvätt i Alvesta, därför valde vi att öppna ett företag ihop och satsa här i Alvesta, förklarar Muhammad Ali som har flyttat till Alvesta.

– Jag ska jobba i verkstaden och min kusin i biltvätten. Vi har renoverat lokalerna i fyra månader och vi har investerat riktigt mycket pengar i det här.

"Vi har renoverat lokalerna i fyra månader och investerat riktigt mycket pengar i det här", säger Muhammad Ali om det nya företag Motorservice & Bilvård på Kyrkogatan 1 i Alvesta. Foto: Sebastian Lindgren

Muhammed Ali och Abdulrahman Sawadi är delägare. Totalt är det fyra stycken som ska jobba på företaget.

– Jag kunde aldrig ha trott att jag en dag kommer att ha en egen bilverkstad, jag är mycket glad för det. Nu tänker jag att jag kan vara en bra förebild för mina yngre syskon, säger Muhammad Ali.

– Vi måste tacka Jan Bergman som äger lokalen. Han har hjälpt oss jättemycket med att ge oss råd och med alla papper som ska fyllas i. Han har en stor roll i det här, påpekar han.

Deras företag erbjuder bland annat handtvätt av bil, rekond, bilservice, reparationer, däck och däckförvaring, AC-Service och arbete med bilplåt, bilglas och lackering.

Publicerad 30 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!