Den 3 januari 2020 står världsartisten Paulo Mendonca från Göteborg på scenen när Kafe de luxe kör Blues de luxe.

Den 3 januari 2020 står världsartisten Paulo Mendonca från Göteborg på scenen när Kafe de luxe kör Blues de luxe. Foto: Pressbild

Världsartist på Blues de luxe i Växjö

VÄXJÖ

. Sveriges funkkung - världsartisten Paulo Mendonca - gjorde comeback med ett nytt album hösten 2019. Fredagen den 3 januari 2020 spelar han på Blues de luxe i Växjö.

Av
Hans Nilsson

I början av 1990-talet var rock- och funkgitarristen Paulo Mendonca från Göteborg stekhet.

Hans artistkarriär fick en raketstart i början av 90-talet då han signades av Abbas gamla manager och skivbolagsdirektör Stikkan Andersson. Han släppte debutalbumet "Respect My Aim" och två år senare kom uppföljaren "Different Phases".

Singeln "If You Want My Love" blev en stor hit. Den låg etta i Schweiz, Österrike, Holland och Tyskland och på topp 10 i Portugal och Spanien.

Albumet “11pm” släpptes i Japan 1995 och sålde i över 250 000 exemplar, vilket följdes upp av en lyckad turné i Asien.

Paulo Mendonca är en erkänt duktig musiker och låtskrivare. Funk-rocken har alltid varit hans signum trots diverse olika uppdrag. Han turnerade bland annat som special guest med Tina Turner på 90-talet och samarbetade med Peter Gabriel och Quincy Jones.

Efter några jobbiga år med motgångar flyttade han till London och producerade och skrev låtar till artister som Jessie J, Miley Cyrus och Craig David.

Men Paulo saknade att uppträda inför publik på en scen, och han kände suget efter att skriva egen musik. Han satsade på sin artistkarriär igen och släppte sitt fjärde album, “Does anybody wanna funk?” 2013.

Hösten 2019 kom så hans femte album ut, den funkrocksouliga skivan "Mindcontrol". Musiken är det klassiska Mendonca-soundet, svängigt, själfullt med träffsäkra texter.

Fredag den 3 januari 2020 klockan 20.30 till 23.00 står han på scenen när Kafé de luxe kör Blues de luxe.

Publicerad 30 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!