Den brittiske cellisten Robin Michael har spelat med flera av världens främsta orkestrar. Den 17 januari spelar han ihop med Malin Broman och Musica Vitae i Utvandrarnas Hus i Växjö.

Den brittiske cellisten Robin Michael har spelat med flera av världens främsta orkestrar. Den 17 januari spelar han ihop med Malin Broman och Musica Vitae i Utvandrarnas Hus i Växjö. Foto: Pressbild

Brittisk cellist gästspelar med Musica Vitae på Utvandrarnas Hus

VÄXJÖ.

Den 17 januari 2020 kommer den brittiske cellisten Robin Michael till Växjö för att spela med Musica Vitae på Utvandrarnas Hus. Han har framträtt med flera av världens främsta orkestrar.

Av
Hans Nilsson

Cellisten Robin Michael har bland annat spelat med framstående ensembler som Orchestre Révolutionnaire et Romantique, Orchestra of the Age of Enlightenment och Orchestre Les Siecles i Paris.

I konserten i Utvandrarnas Hus fredagen den 17 januari klockan 19.00 till 21.00 spelar han ihop med Malin Broman, violin och konstnärlig ledning, och Musica Vitae.

De bjuder på ett program som sätter fokus på baslinjens betydelse för musiken. Det blir bland annat musik från barocken av "den gamle" Bach, och en konsert av hans kanske mest begåvade son, Carl Philipp Emanuel, som under sin levnad var betydligt mer känd än sin far.

Carl Philipp Emanuels cellokonsert är ett färgstarkt och mångsidigt verk som bjuder på både känslosam klagosång och översvallande gott humör.

Som avslutning på konserten i Utvandrarnas Hus blir det en av Beethovens sena stråkkvartetter, den fjortonde kvartetten. Den kallas ibland för den förnämsta stråkkvartett som någonsin har skrivits. Beethoven själv satte sina sista stråkkvartetter högst av alla sina kompositioner och allra högst värderade han sin fjortonde kvartett.

Robert Schumann menade att den här musiken hade en musikalisk storhet som var omöjlig att uttrycka i ord. När Franz Schubert första gången hörde verket lär han ha sagt: "Vad finns det nu kvar för oss att skriva?"

Så här ser programmet ut för konserten: En introduktion klockan 18.15.

Musiken: J.S. Bach – O Jesu Christ meins Lebens Licht, Carl Philipp Emanuel Bach – Cellokonsert A dur Wq.172, Johan Adolf Hasse/Franz X. Richter – Fuga och grave g-moll, Ludwig van Beethoven – Stråkkvartett nr 14 ciss-moll op.131.

Publicerad 31 December 2019 00:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!