"Vi har jobbat intensivt med att spara granulat på konstgräsplaner", säger Peter Bengtsson. Foto: Pressbild/Växjö kommun

Lyckad satsning: Från arton till fyra ton plaster

Framgångskoncept fångas på film

VÄXJÖ.

Växjös framgångsrika satsning för att spara och återanvända granulat på stadens konstgräsplaner uppmärksammas nu även på film. I slutet av februari filmades stadens kommunala konstgräsplaner och nu är tanken att filmen ska spridas nationellt.

Av
Sarah Bernshed

– Det känns naturligtvis roligt med denna positiva uppmärksamhet, säger Peter Bengtsson som är anläggningschef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Växjös koncept med ett slutet system runt konstgräsplanerna har varit framgångsrikt.

– Vi har jobbat intensivt med att spara granulat på konstgräsplaner. Naturvårdsverket ville bland annat filma processen kring hur vi får bort granulat från spelarnas kläder och från våra fordon, säger Peter Bengtsson.

I dag finns borstningsstationer, där spelarna borstar av granulat från kläder och skor, på hälften av konstgräsplanerna. Målet är dock att det år 2020 ska finnas en borstningsstation på samtliga planer.

– Vi jobbar också vidare med våra fordon som det också samlas mycket granulat på. Fordonen torkar på natten och borstas på morgonen. Sedan samlas granulatet upp och körs tillbaka till planerna. Det är ju granulat som tidigare har spolats iväg ut i naturen med till exempel regnvatten, säger Peter Bengtsson som även sitter med i beställargruppen för konstgräs.

– Det var ju för cirka tre år sedan som problemet med konstgräset uppmärksammades och det bestämdes då att vi måste göra något åt detta här i Växjö. En handlingsplan med åtta konkreta punkter togs fram och det är givetvis roligt att den hittills har fått bra resultat och blivit så uppmärksammad.

Vi har gjort detta tillsammans med föreningarna.

I Växjö finns nio konstgräsplaner och tidigare har cirka 18 ton plaster fyllts på.

– Numera är vi nere på fyra ton så det har blivit en markant skillnad. Men givetvis vill vi bli ännu bättre. Problemet med granulater är att det består av gamla däck som förvisso inte innehåller gifter men det är plasten som ställer till det i naturen i förlängningen. En enda konstgräsplan består av 100 till 120 ton granulat, säger Peter Bengtsson som menar att man har lyckats åstadkomma denna förändring med ”ganska enkla medel”.

– Det handlar inte om några svåra eller dyra saker. Det blir lite mer jobb men vi slipper köpa plaster och tömma ut på våra planer. Dessutom har våra planer blivit bättre. Det är bestämt att vi gör detta i en period tills det kommer något nytt material som ersätter granulater. För vi vill ju samtidigt ha bra planer för våra fotbollsspelare.

Samarbetet med föreningarna har varit avgörande för det goda resultatet, enligt Peter Bengtsson.

– Vi har gjort detta tillsammans med föreningarna. Allt bygger på ett gemensamt engagemang. Dessutom har vi väldigt bra planskötare här.

Publicerad 13 March 2019 11:08