"Det viktigaste för mig nu är att det verkligen sker en märkbar förändring", säger centrumledare Nils-Petter Nilsson. Foto: Sarah Bernshed

Centrumledaren: ”Måste bli märkbar förändring”

VÄXJÖ. Även Nils-Petter Nilsson, vd och centrumledare för Växjö Citysamverkan, menar att Växjö centrum är i behov av förändring. – Det viktigaste för mig nu är att det verkligen sker en märkbar förändring. Vi är i full gång med Cityvisionen och mitt mål är att det som står i den ska realiseras och att det inte blir ett dokument i byrålådan.

Av
Sarah Bernshed

För det är hög tid för förändring i city, enligt Nils-Petter Nilsson.

– Bara för att helheten går bra så kan man inte nöja sig med det. Växjö city som helhet går bra även om detaljhandeln har haft utmaningar här precis som på andra ställen. Men min bild är att det finns spekulanter på de allra flesta lokaler och att få lokaler står tomma särskilt länge jämfört med vad som är normalt.

– Man ska inte heller glömma att vi har haft den största omsättningsökningen av alla större städer i hela Sverige, enligt det senaste underlaget från Cityindex. Då känns det konstigt att prata om city och butiksdöd, säger Nils-Petter Nilsson.

Fortsatt utveckling är dock ett måste, enligt Nils-Petter Nilsson.

– Själva syftet med stadskärnan har förändrats och vi måste hänga med, förr handlade det mest om handel, nu är det också en mötesplats. Man ska kunna äta, handla och umgås här, säger Nils-Petter Nilsson som understryker vikten av samverkan.

– Samverkan mellan kommunen, näringen och fastighetsägare är helt nödvändig om vi ska kunna nå vår vision. Det gäller att jobba både kort- och långsiktigt.

"Ljuset är

viktigare än man tror"

Vilken är den största utmaningen för Växjö city just nu?

– Belysning och ljussättning. Ljuset är viktigare än man tror, inte minst för trygghetens skull. Även stämningsbelysning behövs och det är på gång i år. Det finns givetvis fler utmaningar, men jag ser mycket positivt på allt som nu kommer att ske genom Cityvisionsprojektet där vi har gått igenom varenda viktig punkt och varje viktigt stråk. Ett exempel är stationsområdet, när ombyggnaden är klar kommer det att bli som en entré till staden. Just nu är det väldigt stökigt, kanske främst för alla handlare, men jag är övertygad om att det nya stationsområdet kommer att bli en katalysator för resten av city, säger Nils-Petter Nilsson.

Publicerad 18 March 2019 15:38