"Det är år 2019 nu, vi måste alla ta ansvar för miljön", säger Conny Pettersson. Foto: Joakim Carlsson

Felsorterat skapar problem: "Vi vill inte vara sorteringspolis"

ALVESTA.

I gröna påsar för matavfall hittades bromsskivor och en bakplåt. Dessutom kastar många mat utan att ta av förpackningen. – Ibland undrar man hur folk tänker egentligen, säger Conny Pettersson, vd på Alvesta Renhållning AB.

Av
Joakim Carlsson

Det är en så kallad plockanalys av 500 kilo matavfall i gröna påsar som får Conny Pettersson att undra. En blockanalys innebär att man tar ut en viss mängd avfall och i detalj går igenom innehållet för att se vad det innehåller för att få en bild av vad som kastas. Ett Helsingborgsföretag har gjort en sådan analys åt Alvesta kommun och rapporten är inte helt uppmuntrande.

– 85 procent är vad det ska vara, matavfall. Men i 15 procent är det fel. I sju, åtta procent har man helt enkelt låtit matresterna ligga kvar i en förpackning, till exempel låtit mögligt bröd ligga kvar i plastpåsen. Men så ska det inte vara! Processen fungerar inte om vi har plast i den. Vi ska bara ha matavfall.

De sista sju, åtta procenten utgörs av sådant som är så absurt att lägga i matavfallspåsarna att Conny Pettersson undrar om vissa personer vill sabotera avfallshanteringen.

– Jag menar, att lägga i bromsskivor eller en bakplåt i påsen märkt med matavfall. Det hade inte varit rätt att lägga sådant i den röda påsen för restavfall, men det hade åtminstone varit bättre. Matavfallet ska ju rötas och bli biogas och biogödsel. Främmande ämnen förstör hela den biologiska processen. Sedan har man också hittat saker som absolut inte ska vara där och är rent farliga för personalen, som använda injektionssprutor och nålar.

Steg två är att vi börjar spåra upp vilka det är som sopsorterar fel.

I längden blir det dyrt för alla som har sophämtning. Kvarnen som mal ner matavfallet stoppas och kan skadas och man kan bli tvungen att sila avfallet för att få bort det som inte ska vara där. Tankar måste rengöras för att få oorganiska bort ämnen och man får bränna avfall som annars skulle brutits ner till biogas. Allt extraarbete kostar pengar som till sist hamnar på avgiften för sophanteringen, påpekar Conny Pettersson.

Det är dags för alla Alvestas kommuninvånare att lära sig att sortera i de gröna och röda påsarna, tycker Alvesta Renhållning AB:s vd Conny Pettersson. Att 85 procent gör rätt, räcker inte.

Det är dags för alla Alvestas kommuninvånare att lära sig att sortera i de gröna och röda påsarna, tycker Alvesta Renhållning AB:s vd Conny Pettersson. Att 85 procent gör rätt, räcker inte. Foto: Joakim Carlsson

– Så vi måste göra något åt det här. Första steget blir att öka informationen och försöka få alla kommuninvånare att förstå hur det fungerar. Det som blir kvar på tallriken eller skärbrädan ska i den gröna påsen, inget annat!

Om ökad information inte ger önskat resultat, får man ta till mer drastiska metoder.

– Steg två är att vi börjar spåra upp vilka det är som sopsorterar fel. Då kan man se till att kostnaderna hamnar hos de som orsakar dem. Det är möjligt att göra, men det är inget vi vill lägga tid och resurser på. Vi vill inte vara sorteringspolis. Det är år 2019 nu, vi måste alla ta ansvar för miljön.

Publicerad 01 April 2019 07:00