Efter att ha gått in i väggen, har Niklas Gylfe ändrat livsstil.

Efter att ha gått in i väggen, har Niklas Gylfe ändrat livsstil. "Jag styr min tid väldigt mycket själv och det jag gör nu tycker jag är roligt", säger han. Foto: Joakim Carlsson

För Niklas har stressen gått upp i rök

"Jag inser att alla inte har möjlighet att göra som jag, men för mig är det här ett gott liv"

VÄXJÖ.

För Niklas Gylfe har stressen gått upp i rök. Han har upptäckt att röka kött och sälja från en matvagn, är ett liv som passar honom utmärkt. – Jag styr mycket över min tid och att sitta 14-15 timmar vid smokern är väldigt rogivande, säger han.

Av
Joakim Carlsson

Niklas Gylfe levde tidigare ett jäktigt liv. Han tog sig under 16 år fram på karriärstegen i ett storföretag, innan han blev den första restaurangchefen på Myresjö Arena. Men det var där stressen hann upp honom.

– Jag sprang in i väggen. Hårt.

Det var bara för nöjes skull och som ett hobbyprojekt som han med kompisar byggde en rökgrill eller ”smoker” som Niklas Gylfe kallar den.

– När vi smakade på köttet vi rökt tänkte vi ”det här var gott. Man kan göra något med det här”.

Han och vännen Patrik Jonsson drog konsekvensen av den upptäckten och startade matvagnen Smokepit 1.

– Vi tänkte aldrig på restaurang, det är för mycket kostnader med det. En matvagn blev den naturliga lösningen. Det är en viss frihet också, man kan flytta om man vill.

Niklas Gylfe vid smokern, rökgrillen som är grunden för han och kompanjonen Peter Jonssons företag.

Niklas Gylfe vid smokern, rökgrillen som är grunden för han och kompanjonen Peter Jonssons företag. Foto: Joakim Carlsson

Niklas Gylfe är i grunden utbildad kock och sköter hanteringen och rökningen av köttet i smokern som står på Dammarna Event utanför Gemla.

– Förutom med matvagnen jobbar jag här som kock under sommarhalvåret när det är något evenemang. Det är mycket företagsarrangemang och liknande.

Dammarna Event bygger i grund och botten på möjligheten att fiska regnbåge i dammar. Dessutom kan man få äta rökt eller grillat och delta i femkamper med grenar som bågskytte, luftgevärsskytte och att vräka yxa.

– Det har blivit rätt mycket testosteron i de tävlingarna, vi funderar på om vi kan jämna ut det lite grann, säger Niklas Gylfe och skrattar.

De hade ett fullt utrustat kök utan kock och jag var en kock utan kök.

För Niklas Gylfe har Dammarna blivit en perfekt lösning.

– De hade ett fullt utrustat kök utan kock och jag var en kock utan kök. Det fungerar, speciellt som jag bor precis intill.

Ungefär var tionde dag är Niklas Gylfe vid Dammarna i 15-18 timmar och gör i ordning och röker köttet som ska säljas i matvagnen.

– Det är väldigt avkopplande. Jag väljer själv tidpunkten och kan sitta här för mig själv och ta det lugnt. Överhuvudtaget styrs jag väldigt lite av tider numera. Klockan elva och matchdagar ska jag vara i matvagnen, någon gång var tionde dag ska jag röka köttet och ibland jobbar jag med event här. Men i övrigt styr jag min tid.

"Jag har fått mer tid med familjen, tid att andas och att tänka", säger Niklas Gylfe om sin nya tillvaro. Foto: Joakim Carlsson

Matvagnen står vid Vida Arena och när Växjö Lakers spelar har man öppet. Man har sålt hyfsat matchdagar, men Niklas Gylfe anser att man borde kunna ha fler kunder i hockeypubliken.

– Jag tror det kan bero på att alla inte fattat att man får ta med sig maten in på arenan. Så där finns definitivt möjlighet att sälja mer.

Att bli rik på att ha matvagn betraktar han dock som omöjligt.

– Nej, det lär knappast gå, men det spelar heller ingen roll. Det behöver bara gå runt. Skillnaden är att jag behöver fundera en gång extra om jag verkligen behöver köpa den eller den saken. Oftast kommer man fram till att man klarar sig ändå.

Niklas Gylfe betraktar sig själv som lyckligt lottad som haft möjlighet att förändra sitt liv på det här sättet.

– Jag inser att alla inte har möjlighet att göra som jag, men för mig är det här ett gott liv. Jag har fått mer tid med familjen, tid att andas och att tänka.

Publicerad 02 April 2019 07:00