Kurt Johansson är en välkänd Alvestaprofil som sysslat med affärer och försäljning sedan han var 19 år. Så 80-årsdagen tillbringade han i sin butik.

Kurt Johansson är en välkänd Alvestaprofil som sysslat med affärer och försäljning sedan han var 19 år. Så 80-årsdagen tillbringade han i sin butik. Foto: Joakim Carlsson

Firade 80-årsdagen bakom disken: "Fira kan man göra på en helg"

ALVESTA.

Om man jobbat med företagande och försäljning hela sitt liv, var ska man då fira sin 80-årsdag? Bakom disken i den egna butiken, förstås. I alla fall om man är Kurt Johansson. – Fira kan man göra på en helg då folk har lättare att komma ifrån och gå på fest, säger han.

Av
Joakim Carlsson

Därför fanns Kurt Johansson troget på plats bakom disken i sin butik på sin bemärkelsedag. Ett par stora blomsterarrangemang som han fått av gratulanter stod kvar i butiken.

– Vi har redan kört hem de flesta. Jag har fått gratulationer från alla håll i dag.

Kurt Johansson har sysslat med försäljning och företagande i över 60 år, sedan han var 19 år. Han har sålt kläder och läskedrycker, drivit restaurang, kiosk och pub och driver sedan år 2015 sin försäljning av trädgårds- och prydnadsfigurer vid Storgatan i Alvesta. Sommartid säljer han också större trädgårdsutsmyckning av betong på en annan plats på orten. Med tanke på sommarens torka och krav på sparsamhet med vatten, gör han ett överraskande avslöjande.

– Förra året var det en väldig efterfrågan på fontäner. Det är populärt nu.

Kurt Johansson följer med sin butik säsongernas växlingar - i november och december är det tomtar som gäller, vid den här tiden är det påskpynt och påskgodis.

– Påsken är den stora godishelgen på året. Jag och sambon blandar tillsammans våra egna påsar med påskgodis till försäljning.

Den rutinerade försäljaren vet dock att årets sena påsk inte är bra för affärerna.

– Nej, den krockar med vårhandeln. Folk lägger pengarna på grejerna till trädgården istället för sådant som har med påsken att göra.

Så stor roll spelar nu inte det. Kurt Johansson är den förste att erkänna att han numera driver sin butik mest för att det är roligt.

– Det är trevligt att prata med folk och umgås. Samtidigt måste man ju hålla sig uppdaterad om vad som finns på marknaden, så jag åker ju mycket på mässor och branschevenemang. Där träffar man också mycket folk och det är trevligt, även om det kan vara lite jobbigt att resa ibland.

Kurt Johansson har koll på vad som säljer, förutom det säsongmässiga som tomtar vid jul och tuppar och kycklingar vid påsk.

– När det gäller djur är ordningen katter, hästar och elefanter. Annars säljer jag bra av Buddhafigurer och egyptiska figurer. Sedan är det många män som köper statyetter av 1920-talskvinnor som present till sina kvinnor.

Affärsmannen i Kurt Johansson missade inte chansen som det innebar att fylla 80 år.

– Vissa utvalda varor har under veckan varit prissänkta till 80 kronor…

Publicerad 02 April 2019 07:00