Rydhs Cykel och Nicklas Carlsson är med i cykelbiblioteket, ett projekt som leds av Colin Hale på Växjö kommun där man kan låna en cykel.

Rydhs Cykel och Nicklas Carlsson är med i cykelbiblioteket, ett projekt som leds av Colin Hale på Växjö kommun där man kan låna en cykel. Foto: Hans Nilsson

Växjö har fått sitt första cykelbibliotek

VÄXJÖ.

Nu har Växjö fått sitt första cykelbibliotek - men det har inget med böcker att göra. – Vi vill ge Växjöborna en möjlighet att uppleva cykling på ett nytt sätt, säger Colin Hale, projektledare på Växjö kommun.

Av
Hans Nilsson

Sedan den 24 april finns det en helt ny tjänst i Växjö kommun där man kan låna en cykel på cykelbiblioteket helt gratis i tre veckor som längst.

Man måste vara 18 år och bo i Växjö kommun för att få låna en cykel. Cykeln bokar man digitalt på Växjö kommuns webbplats. Sedan får man ett mejl som bekräftar bokningen och information om var och när man kan hämta cykeln. Lämnar man inte tillbaka cykeln i tid blir det förseningsavgift med 100 kronor per dag.

Det är fyra cykelentreprenörer och cykelbutiker i Växjö som är anslutna till cykelbiblioteket: Rydhs Cykel på Kungsgatan, Bike Brothers på Smedjegatan, Rent a bike på Hagadalsvägen på Väster och Jary på Hökvägen på Högstorp. De hjälper också till med justeringar och service av cyklarna.

Totalt finns det 21 cyklar i olika modeller att låna i cykelbiblioteket, men det är inga vanliga 3-växlade hojar utan här handlar det om elcyklar, vikbara cyklar, lastcyklar och gravelbikes.

Det här är cyklar man kan pendla med, exempelvis kan man ta med sig den vikbara cykeln på bussen eller tåget. Eller så kan man skjutsa barn eller veckohandla med lastcykeln, till exempel.

Vi fördubblar nog antalet lastcyklar i Växjö nu, vi ville inte ha vanliga cyklar i det här projektet

– Vi fördubblar nog antalet lastcyklar i Växjö nu, vi ville inte ha vanliga cyklar i det här projektet. Vanliga cyklar är begränsade, med de här cyklarna får man fler möjligheter. Det är roligt att man kan visa att man kan använda cyklar på ett annat sätt, förklarar Colin Hale.

Nicklas Carlsson som har Rydhs Cykel på Kungsgatan tycker att cykelbiblioteket är en bra idé.

– Nu får folk chansen att testa de här cyklarna, det kanske blir ett större intresse för dem nu, säger Nicklas Carlsson.

Cykelbiblioteket pågår som projekt till augusti 2020 och det ingår i en större satsning på att främja hållbara transporter. Colin Hale och kommunen har fått 500 000 kronor till att sköta cykelbiblioteket. Cykelbibliotek finns redan i bland annat Köpenhamn, Malmö, Halmstad och Jönköping.

Cykelbiblioteket finansierias av EU-projekt

Cykelbiblioteket finansieras av två EU-projekt som Växjö kommun deltar i:

SUMBA – Sustainable Mobility and Commuting in Baltic Cities. Projektet syftar till att främja hållbart resande och kombinationsresor.

CoBiUM. Förkortningen står för Cargo Bikes in Urban Mobility. Projektet jobbar för att främja cykling med lastcyklar i städer.

Publicerad 04 May 2019 00:00